Zeleninový julienne tanier

Zeleninový julienne tanier


Platí tu akási zvláštna úmera, že čím som staršia, tým viac mi chutí zelenina – hlavne taká, nad ktorou by som pred pár rokmi ohrnula nosom, a jej rôzne kombinácie.
Toto jedlo je toho jasným dôkazom. Už pri sójovej polievke som sa rozplývala nad mojou antipatiou k strukovinám a hľa, pozrime sa do zoznamu surovín, ktoré potrebujeme! Z „Mami, ja by som si dala také tie fazuľové struky…“, maminej nevyslovenej reakcie „To ťa čo pochytilo?!“ a jej konečného verdiktu „Veď môžme skúsiť…“ si po maslom vystlanej ceste tieto zelené dobrôtky okamžite našli kľúč od vstupnej brány prvých priečok môjho srdca v sekcii Hlavné jedlá a prílohy.
Zmiešanie fazuľky s priam harmonicky pokrájanými julianne prúžkami ostatnej zeleniny z nej robí skutočne plnohodnotný obed a povyšuje ju z chutnej časti prílohy na masívne mňamózny pokrm.

Na 2 porcie potrebujeme:
1 veľká mrkva (2 menšie)
1/2 kalerábu
kúsok zeleru
200 g mrazených zelených fazuľových strukov
1/2 hrnčeka mrazenej kukurice
4 reďkovky
olivový/arašidový/kokosový olej a plátok masla
soľ
dve hrste čerstvého špenátu
sušené brusnice
nasekané oriešky
chia a slnečnicové semienka

Postup:
Mrkvu, kaleráb a zeler očistíme a pokrájame na dlhé tenké hranolčeky (julianne). Reďkovky umyjeme a rovnako ich pokrájame (môžme aj na hrubšie).

Do hrnca nalejeme olej, pridáme aj plátok masla a na strednom plameni ich necháme rozohriať. Ako prvú nasypeme do hrnca mrkvu. Po asi dvoch minútach prisypeme kaleráb a po chvíli aj struky a kukuricu. Osolíme podľa chuti a postupne premiešavame, medzičasom primiešame aj reďkovku. Po asi štyroch – piatich minútach, keď zelenina vyzerá už trochu zdusene, zakryjeme hrniec pokrievkou, dáme na pár sekúnd najvyšší plameň a následne ho úplne vypneme. Necháme stáť 10 minút.

Na spodok taniera rozložíme umytý špenát. Do stredu rozložíme zeleninu. Posypeme ju semienkami, nasekanými orieškami a brusnicami.

zeleninovy-tanier_2