Recepty

Zebrovaná bábovka

Mať overený recept na dokonalú bábovku je snáď obrovská výsada. A rozlišujme pri tom overený ako overený – spĺňajúci osobné kritériá dokonalosti, a overený – s prijateľne dobrým výsledkom použitého pri každom pečení, pretože chutnosť je dostačujúca. Ale stačí to? hashtag importantlifequestions

Vyskúšala som viacero bábovkových receptov – jeden používal výhradne hladkú múku, druhý len polohrubú múku, do ďalšieho išli tri vajíčka a do iného išlo vajec päť, niektoré si pýtali aj puding. Najzávažnejšie výkyvy ideálnosti v konzistencii možno zadefinovať veľmi jednoducho – drobivosť a hutnosť.

No vážne. Častokrát sa bábovka viac drobila čo nie je úplne najvhodnejšie pri jej ujedaní bez tanierika alebo naopak, bola až príliš pevná a málo nadýchaná, čo v oboch prípadoch bolo znateľné hlavne na druhý deň. Tento deň pravdy naozaj ukáže bábovkinu pravú konzistenciu, lebo veď keď ju z nedočkavosti rozkrájame ešte zľahka teplú, tak čo by jej to nepridalo na plusových bodoch. Nevravím však, že to neboli dobré bábovky a nepredstavujte si, že tieto ich vlastnosti boli v maximálnych hodnotách, pretože neboli ani ako púštny piesok, ani ako plastelína či kameň, len… Niečo im chýbalo.

Čo som vždy chcela a očakávala od bábovky – vláčnosť. Ani mi nenapadá iné slovo, ktoré by som použila. Chcela som, aby bola nadýchaná, jemná a nebola ubitá, ťažká a suchá. A myslím teda, že táto kombinácia prísad je presne ONO.

Vybalansované množstvá z oboch múk, akurátny počet vajec a ich oddelené použitie, práškový cukor správajúci sa inak ako ten kryštálový a bonusové dve lyžice mlieka pre odľahčenie kakaovej časti sa podieľajú na ideálnom základe zloženia pre najvláčnejšiu bábovku, akú som kedy upiekla. A nebolo to len šťastie jedného pokusu.

Tak, ja som si našla svoj strop dokonalosti v tejto.

A nie, nie vždy z nej robím takúto pásikavú verziu.


Potrebujeme:
150 g hladkej múky
50 g polohrubej múky
6 g prášku do pečiva
štipku soli
4 vajcia
160 g práškového cukru
40 g vanilkového cukru
100 ml + 2 lyžice mlieka (ja som použila rastlinné)
100 ml slnečnicového oleja
1 plná lyžica kakaa

Postup:
V miske zmiešame obe múky, prášok do pečiva a soľ a dáme ju bokom.

Žĺtka oddelíme od bielkov. Vo veľkej mise následne z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V inej veľkej mise šľaháme žĺtka asi minútu, prisypeme do nich oba cukry a šľaháme, kým nám nevznikne bledá nadýchaná zmes. Prilejeme olej a následne 100 mililitrov mlieka. Na dvakrát pridáme aj múčnu zmes, ktorú preosejeme – zamiešavame ju len dovtedy, kým sa nespojí. Nakoniec primiešame sneh – najskôr nedbalejšie vmiešame asi tretinu, zvyšok zamiešame zľahka.

Polovicu cesta prelejeme do druhej misy (môže to byť o dve lyžice menšia polovica). V malej miske zmiešame kakao s dvoma lyžicami mlieka – ak je zmes príliš hustá, pridáme ešte pár kvapiek. Pripravené kakao zamiešame do menšej polovice cesta.

Bábovkovú formu dôsledne vymastíme tukom na pečenie a vysypeme polohrubou múkou. Do pripravenej formy nalejeme na jednu kôpku dve lyžice bledého cesta. Do stredu bledého cesta zase nalejeme kakaové cesto a takto pokračujeme až kým nespotrebujeme obe cestá.

Bábovku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 40 – 45 minút. Po upečení ju necháme 5 minút odpočívať vo forme a následne ju vyklopíme na rovnú plochu. Ak z formy nechce vypadnúť, jemne prejdeme príborovým nožíkom po obvode kraja formy a bábovky. Necháme ju vychladnúť. Môžeme ju posypať práškovým cukrom, poliať čokoládou alebo servírovať len tak.

Všetko nachystané.

Dá sa presypať kakao bez toho, aby sa nevysypalo a nemal od neho človek celé ruky? Podľa mňa nie. a zrejme ani cukor, och

2 lyžice mlieka + kakao.


Striedavé liatie cesta alebo vytváranie vzoru.

Pred a po.




Áno, najskôr som ju rozrezala presne v tom spájacom bode, no ale aha ako vyzerala o dva centimetre ďalej!

Môže sa vám páčiť