Tekvicové mramorové brownies

Tekvicové mramorové brownies


V jesennej škále používaných potravín a typických príchutí sa jednoznačne zaraďujú korenisté – škoricou ochutené jedlá, hocičo, čo obsahuje jablká, hrušky a v podstate všetko farieb umierajúcich listov na zemi. Pestrej oranžovej sú aj tekvice, ktoré sa, mám pocit, už aj u nás stali obľúbenými.
Pyré, ktoré si jednoducho vieme spraviť aj doma (postup dole pod fotkami), v koláčoch vie častokrát nahradiť aj vajíčko a celkovo dodá cestám nadýchanosť, jemnosť a príjemnú chuť.
V týchto mramorových brownies sa pyré pridáva do tvarohu, ktorý tým získa vláčnosť – v spojení so škoricou je to naozaj hrejivá jeseň na jazyku.

Na čokoládovú časť potrebujeme:
100 g horkej/mliečnej čokolády
70 g zmäknutého masla
1/3 hrnčeka kryštálového cukru
2 vajcia
2/3 hrnčeka hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
Na tekvicovú časť potrebujeme:
200 g hladkého tvarohu
1/4 hrnčeka tekvicového pyré
2 lyžice kryštálového cukru
1 žĺtok
1 lyžička mletej škorice
trochu nastrúhaného muškátového orecha

 

Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame tvaroh, pyré, cukor, žĺtok a škoricu s orieškom.

Čokoládu nasekáme na kúsky, dáme do vhodnej misky a v krátkych intervaloch roztápame v mikrovlnke a premiešavame (alebo použijeme vodný kúpeľ). Necháme mierne vychladnúť.

Maslo s cukrom vymiešame, postupne zašľaháme vajce a bielok. Jemne primiešame čokoládu. V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes po častiach zamiešame do čokoládovej.

2/3 čokoládového cesta rovnomerne rozotrieme na pekáč (cca 26 x 26 cm) vystlaným papierom na pečenie (aj po bokoch). Naň lyžicou jemne rozdelíme tekvicovú zmes a na ňu rozložíme kôpky zbytku čokoládového cesta. Príborovým nožíkom vytvoríme mramorový vzor – môžme tvoriť rovnobežky alebo špirálovito prejsť nožom celý pekáč. S týmto záverečným “miešaním” to však nepreháňame, aby boli viditeľné obe vrstvy a až tak sa nepomiešali.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 24 – 28 minút. Po upečení necháme vychladnúť, pokrájame na štvorce a podávame.

tekvicove-brownies-2
tekvicove-brownies-3

Domáce tekvicové pyré pripravíme nasledovne:
Tekvicu hokaido umyjeme, rozrežeme na polovicu (zvrchu dole), vydlabeme jadierka a rezanou stranou položíme do hlbšieho pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 40 minút.
Upečenú tekvicu necháme vyhladnúť. Lyžicou oddelíme dužinu od šupky. Aby pyré nebolo príliš tekuté a „vodové“, dužinu necháme aspoň 15 minút stiecť v sitku. Následne ju vo väčšej miske alebo hrnci rozmixujeme pomocou ručného mixéra.
Pyré skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe 1 týždeň alebo v mrazničke 3 mesiace – môžme ho rozdeliť napríklad do malých kelímkov alebo foriem na ľad.