Recepty

Špenátová pizza so šampiňónmi

Po karí – nie tomto karí, inom karí, na ktorý ešte len dospeje čas – prišiel tento skvost. Ako vieš, že je pizza dobrá? Že si ju za víkend spravíš dvakrát – a to si ju už v ten týždeň raz mal. A potom si plánuješ, že budúci týždeň si ju spravíš znova. Keď nájdeš spôsob, ako ju ešte vylepšiť. Alebo keď nedopatrením spravíš viac cesta a dáš polovicu do mrazničky, že veď niekedy sa zíde, a nakoniec ho z nej vyberieš hneď na ďalší deň. Taká je dobrá táto špenátová.

Mám rada domácu pizzu. Viem presne, čo v nej je, ako chcem, aby chutila a nemusím sa pripravovať na sklamanie, že na nej bude sedem biednych hríbikov – česť takým, kde ich je viac. Kedysi som bola veľkým fanúšikom smotanových základov, no odkedy som zo stravy vylúčila mlieko, toto labužníčenie dostalo stopku.

Po rokoch sa sortiment nemliečnych alternatív výrazne rozrástol, a tak je omnoho jednoduchšie experimentovať a dopriať si svoje obľúbené jedlá aj z časov minulých. Ak mi to domáce zásoby a čas dovolia, rada sa v prípade tejto pizze vydám aj na komplikovanejšiu cestu a rastlinnú smotanu si pripravím sama. Smotana ako smotana, konzistencia a variabilná chuť môže pripomínať aj krémový syr ricottu. Ale veď, poďme si povedať o jednotlivých súčastiach pizze viac.

• Cesto. Prečo si kupovať v obchode hotové, ak si ho môžeš urobiť jednoducho doma? Z niekoľkých ingrediencií, ktoré sa v domácnosti nájdu vždy – sušené droždie môže byť v pravdivosti  tohto tvrdenia problematickejšia surovina, no keď si už raz človek zvykne ho doma mávať, tak ho už doma mávať bude. Možno použiť aj chlebovú múku, no obyčajná hladká je úplne dostačujúca. Niekedy časť múky skombinujem aj s nejakou inou, napríklad celozrnnou, konzistencia je potom o niečo hutnejšia, no výslednej pizze na chuti neuberie.

Rastlinná smotana. Ako som už spomínala, alternatívu klasickej kyslej smotany už v obchode ľahko nájsť. Sama po nej často siaham pri príprave sladkých aj slaných pochutín a tento recept nie je výnimkou. Veď úprimne, je to rýchlejšia a pohodlnejšia možnosť než si pripravovať smotanu od základu. Avšak, pripravenie si smotany svojpomocne doma a od základu chutí úplne inak. Už len fakt, že sa robí z kešu orechov tomu dáva svoj význam. Počas pečenia sa do cesta nevpijú tak, ako „klasická“ smotana, a tak nadobudneme citeľnejšiu vrstvu základu, ktorá chutí takmer neporovnateľne.

• Cesnak. Mám k nemu niečo písať vôbec? Cesnak je jednou z mojich najobľúbenejších surovín a každé jedlo vie chuťovo povýšiť na inú úroveň. Ak cesnak radi nemáte a poviete si, že veď nebude tu taký potrebný – nie, spravte kompromis a pridajte aspoň dva strúčiky.

• Syr. Môžeme ho aj vynechať, no kvôli ďalšej štruktúre aj chuti a samotnej „pizzovosti“ je skvelým doplnením.

• Šampiňóny. Čerstvé. Bez debaty.

• Kukurica. Áno, viem. Na fotkách nie je, pretože tento apgrejd prišiel až o pár týždňov neskôr. Jej sladkastá chuť krásne dopĺňa jemnú orieškovú konzistenciu s výraznejšou chuťou cesnaku a šťavnatosť šampiňónov.

Tak čo, kedy sa chystáš vyskúšať ju ty?


Na cesto potrebujeme (2 stredne veľké okrúhle pizze alebo jedna veľká obdĺžniková):
2 1/2 hrnčeka hladkej múku (1/2 – 1 hrnček možno skombinovať s iným druhom múky – ja som použila 1 hrnček celozrnnej múky)
1 lyžička kryštálového cukru
1/2 balíčka sušeného droždia
1/2 lyžičky soli
1 1/2 hrnčeka teplej vody (40 °C)
2 lyžice olivového oleja

Na obloženie potrebujeme:
200 g rastlinnej smotany (možno použiť kyslú kokosovú alebo domácu)
4 strúčiky cesnaku
soľ (podľa chuti, približne 1/4 – 1/2 lyžičky)
200 g čerstvého špenátu
250 g čerstvých šampiňónov
hrsť strúhaného vegánskeho syru
dve hrste mrazenej kukurice (nemusí byť)

Na rastlinnú smotanu potrebujeme:
1 hrnček kešu orechov (cez noc namočených vo vode)
1/4 hrnčeka rastlinného mlieka
1/4 lyžičky soli
1 lyžicu olivového oleja
2 lyžičky lahôdkového sušeného droždia (nemusí byť)

Postup:
Rastlinná smotana: Vodu z kešu orechov zlejeme, orechy opláchneme a nasypeme do kuchynského sekáčika. (Ak sme nemali čas kešu orechy namočiť na dostatočne dlhú dobu, povaríme ich 20 minút.) Chvíľu mixujeme orechy samé. Keď sa začne formovať kaša, pridáme mlieko, soľ a olej – mixujeme dovtedy až kým nevznikne jemná konzistencia. Nakoniec, ak chceme pridať trochu syrovej chuti, môžeme primiešať lahôdkové droždie.

Cesto: Múku nasypeme do veľkej misy. V strede vyhĺbime jamku, do ktorej dáme cukor, droždie a trochu teplej vody – droždiu necháme 10 minút pre aktivovanie. Mimo jamky s droždím, krajom, nasypeme soľ. Po desiatich minútach pridáme olej a rukami alebo kuchynským robotom s násadkou na hnetenie cesta miesime hmotu kým nevznikne jemné, pružné a elastické cesto. Počas miesenia postupne prilievame vodu podľa potreby. Hotové cesto jemne potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme veľkým tanierom a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď už je cesto takmer vykysnuté, začneme si pripravovať oblohu. Špenát opláchneme a vložíme do veľkého hrnca s vriacou vodou, do ktorej sme dali lyžičku soli. Dve minúty ho povaríme a následne vodu scedíme. Špenát v cedidle môžeme jemne opláchnuť studenou vodou. Zo špenátu pomocou dlane vytlačíme prebytočnú vodu a kôpku špenátu pokrájame na menšie časti. Rozkrájaný špenát zamiešame do rastlinnej smotany spolu s pretlačeným cesnakom a soľou. Šampiňóny očistíme a nakrájame na nie príliš tenké plátky.

Cesto prstami roztlačíme do požadovaného tvaru na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na formu na pizzu tak, aby boli kraje o niečo hrubšie. Následne pizzu potrieme smotanovou omáčkou, posypeme syrom, rozložíme na ňu šampiňóny a môžeme pridať aj kukuricu.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C 15 – 20 minút (držíme sa skúsenosti s vlastnou rúrou). Upečenú pizzu necháme pred krájaním pár minút chladnúť a podávame ju teplú.



Môže sa vám páčiť