Soufflé

Soufflé


Z napohľad komplikovaného receptu, ktorý sa nemusí podariť, sa ľahko vie vykľuť niečo lahodné, čo zvládne úplne každý.

 

Potrebujeme:
188 g mlieka
34 g chlebovej múky
34 g masla
98 g kryštálového cukru
3 vajcia
135 g horkej čokolády (70 %)
3 g soli

 

 

 

 

 

Postup:
Ako prvé si pripravíme 3 malé zapekacie misky (ramekins) – vymastíme ich maslom a vysypeme kryštálovým cukrom až po úplný vrch. Miesta, ktoré by zostali nevymastené a nevysypané, najmä pri vrchu, by sa prichytili a cesto by sa nám nezdvihlo, ale popraskalo a vytieklo z misky.

Múku, maslo a soľ si poriadne spracujeme dohromady, aby nám v miske nezostala, žiadna „suchá“ múka.

V menšieho hrnca nalejeme mlieko a pridáme 75 g cukru a na miernom ohni ich privedieme k varu. Následne pridáme pripravenú zmes a neustále miešame. Varíme ďalšie 4 minúty, no na nízkom ohni, kým nedostaneme takmer až gumovú konzistenciu.

Do zmesi pridáme čokoládu – miešame kým sa pekne nerozpustí. Následne primiešame žĺtka.

Zo zostatku cukru a bielok si vyšľaháme sneh, ktorý po troch častiach pridávame do čokoládového cesta.

Cesto opatrne nalievame do misiek. Lejeme ho až po vrch, aby bolo zarovno okraju misky. Ak zarovno nie je, nožíkom jemne „zrežeme“ vrch cesta a utrieme okraje.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 17 minút – aby sme dosiahli tekutej konzistencie vo vnútri soufflé. Ak však stred tekutý nechceme, necháme ich piecť 18-20 minút.

Upečené ich vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom a podávame.

souffle-2Soufflé po 20 minútach pečenia.