Sódový chlebík (s avokádovou nátierkou)

Sódový chlebík (s avokádovou nátierkou)


Kysnutý chlebík je už od fázy kysnutia nezameniteľný, no nie vždy medzi jeho fanúšikov patrí trpezlivosť či čas. Sódový chlieb je takým nejakým riešením – jednoduchý na prípravu, rýchlo upečený, jemný uprostred a s chrumkavou kôrkou. U nás doma sa stal poslednou záchranou, ale aj obľúbeným pečivom k domácej nátierke. Čerstvý teplý chlebík z rúry už akosi ide ruka v ruke s niečim lahodným navrch a či je to maslo alebo pomazánka, záleží od chuti.
Rada obmieňam múku alebo aspoň jej časť, síce na to nie som nijaký expert, ale tú bielu klasickú odtiaľ úplne nevylučujem, pretože je o niečo predsa len jemnejšia a taký mi príde aj výsledný produkt.
Cheddar obľubujem už celkom dlhý čas a pridať ho do cesta vôbec nie je zlý nápad. Chlebu pridáva novú chuť a niečo nové do štruktúry, s čím môže počas pečenia pracovať. A ako ja rada hovorím – pridáva to celému nový rozmer!
Čo mi príde ešte milé podotknúť je, že chlebík sa v rúre pomerne dosť nadvihne, takže pred pečením na pekáči (alebo aj plechu) nemusíme mať z cesta nevyhnutne guľu, pretože do výšky narastie aspoň dvakrát tak.
Okrajovo ešte spomeniem, že niekedy do cesta k múke pridám jednu až dve hrste slnečnicových semienok alebo pár lyžičiek chia semienok. Všetko primerane, aby to cesto unieslo. :)

Na chlieb potrebujeme:
3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
1 hrnček hladkej múky
1 lyžička sódy
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
1/2 – 1 hrnček nastrúhaného cheddaru
300 ml bieleho jogurtu
150 ml mlieka
1 vajce

Na nátierku potrebujeme:
1 zrelé avokádo
1 plná lyžica bieleho jogurtu
šťava z 1/2 limetky
1/2 lyžičky soli
cherry rajčinky na vrch

 

Postup:
Obe múky, sódu, prášok do pečiva, soľ a nastrúhaný cheddar zmiešame vo veľkej miske. Vo vysokej odmerke zmiešame jogurt s mliekom, aby vznikla hustejšia tekutina. Rozmiešame v nej vajce.

V suchej zmesi spravíme vareškou jamku a nalejeme do nej mliečnu zmes. Začneme miešať vareškou a po chvíli pokračujeme rukou. Miesime, kým sa všetko nezmiesi dokopy. Ak sa cesto príliš lepí a je riedke, poprášime ho múkou, ktorú doň zľahka zapracujeme. Nepridávame však veľmi veľa múky, pretože lepkavé má zostať.

Vytvarovaný okrúhly bochník položíme na dobre pomúčený kruhový pekáč a pílkovým nožom ho prekrojíme do tvaru „+“. Jemne ho poprášime múkou. Pečieme na 195 °C 35 – 40 minút. Po upečení prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme chladnúť 10 minút.

Avokádovú nátierku môžme pripraviť dvoma spôsobmi – ručne alebo s pomocou mixéra. Avokádo prekrojíme, vyberieme kôstku a lyžicou vydlabeme vnútro, ktoré buď hodíme do mixéra alebo ho rozpučíme vidličkou. Pridáme šťavu z limetky, jogurt a osolíme.

Nátierku rovnomerne rozotrieme na krajec chleba. Na vrch poukladáme poprekrajované cherry rajčinky a podávame.

Tip: Na vrch si môžme podľa chuti dať aj ovocie – kivi, banán či lesné ovocie.

sodovy-chlieb-2
sodovy-chlieb-5
sodovy-chlieb-4
sodovy-chlieb-6
sodovy-chlieb-3