Recepty

Snehový brownie koláč

Keď sa pozriem na štatistiku, od začiatku pandémie sa v popredných priečkach dlhodobo nachádza tento kakaový koláč, na ktorého prípravu netreba vajcia. Už párkrát som nad tým rozmýšľala, že prečo je to tak. Nedostatok vajec, skôr teda v domácnosti ako na trhu? Jednoduchosť? Veganská alternatíva? Som milo prekvapená a potešená, ale visí mi tu tá otázka, že ako, prečo?

Nie som si istá, či začiatok popisu som začala práve nejak tematicky, lebo tento koláč je úplne že presný opak. A pre mňa totálne mimo mojich štandardov, lebo ako som už spomínala tu, použitie viac ako dvoch vajec je v rámci mojich kuchynských experimentov ojedinelé a výnimočné. Pri väčšej rozšafnosti sa potom cítim ako Martha Stewart. A keď sa tak pozerám na dátum zverejnenia receptu, veľa sa toho za tie roky teda nezmenilo. Nuž, ale nedalo sa inak, klasické brownies sú už raz také. Tieto sú zo štyroch vajec, tu idú vlastne 3, do týchto idú dve, ale aj dva banány, ktoré ich do istej miery nahrádzajú.

Ukončime túto vajíčkovú filozofiu týmto odsekom. Napriek tomu, že sem ide šesť vajec, je to, podľa mňa, výhra. Lebo nejdú sem štyri vajcia a 4 bielky, ale nejak si to vyskladáme v celistvosti. Lebo čo potom so žĺtkami? Klasicky osirejú v chladničke za hrncom so zbytkom obeda. Možno to len príliš prežívam, ale tak zjednodušme si život a nedávajme si nechcené zámienky plytvať.

No, takže brownies so snehom na vrchu. So snehom na vrchu. SNEH. S ultimátnymi prasklinkami a hebučkou vrstvou pod nimi. A kakaovým nádychom.

A práve to kakao je totálny game changer. Lebo nie sú to len bielky a cukor. Ale kakao a škrob, ktoré snehu tiež dopomáhajú byť chrumkavým, nezmrštiť sa a neabsorbovať toľko vlhkosti z okolia. Nehovoriac o celkovom vzhľade, ktorý podčiarkuje to, že naozaj patrí k čokoládovo-čokoládovému korpusu.

Skočme teraz k nemu – spodku tohto koláča. Myslím, že to netreba ani nejak dramaticky rozoberať. Veľa čokolády, minimum múky, oriešky pre jemnú chrumkavosť, soľ pre vyzdvihnutie čokoládovej chuti, hnedý cukor s extra žĺtkami pre vláčnosť.

Pri minulomesačných galetkách som si už myslela, že obdobie hrejivých dezertov skončilo, ale tento týždeň ma presvedčil, že ešte v tejto vlne možno zostať a vychutnať si čokoládové objatie, také zvnútra.


Na brownie korpus potrebujeme:
250 g horkej čokolády
180 g masla
2 vajcia
4 žĺtky
90 g hnedého cukru
50 g hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
40 g na drobno nasekaných orechov (vlašské, pekanové alebo lieskovcové)

Na sneh potrebujeme:
4 bielky
150 g kryštálového cukru
20 g kakaa
1 lyžicu kukuričného škrobu

Postup:
Do teplovzdornej misky nalámeme čokoládu a na kocky nakrájané maslo. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa spodok misky nedotýkal vody. Parou necháme obe ingrediencie roztopiť, občas premiešame. Rozpustené ich dôkladne zmiešame dokopy a necháme vychladnúť.

Do väčšej misky rozbijeme vajcia a pridáme oddelené žĺtky a hnedý cukor. Mixérom šľaháme dokým nám nevznikne nadýchaná pena, do ktorej následne primixujeme vychladnutú čokoládovú zmes. Napokon zľahka primiešame suché ingrediencie, ktoré sme si zmiešali v menšej miske – múku, prášok do pečiva, soľ a orechy.

Okrúhlu formu s odnímateľným dnom jemne vymastíme olejom a dno vyložíme papierom na pečenie – pre krajšie okraje môžeme dať papier aj dookola. Cesto nalejeme do formy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 30 minút.

V rámci posledných minút pečenia začneme pripravovať snehovú zložku. V malej miske zmiešame kakao a kukuričný škrob. Vo veľkej mise šľaháme na vysokej rýchlosti bielky. Keď sa už začnú formovať vlnky a konzistencia začne byť trochu hutnejšia, začneme prisypávať cukor – postupne, nenasypeme ho hneď všetok. Do vyšľahaného snehu stierkou zľahka zamiešame po častiach kakaovú zmes, ktorú preosejeme. Hotový sneh jemne rozotrieme na vrch korpusu a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 20 minút alebo kým sa sneh nezapečie.

Upečený koláč necháme chladnúť pri izbovej teplote asi pol hodinu, potom môžeme sňať okraj formy a pred podávaním chladíme v chladničke, alebo v prípade chladného počasia na balkóne, aspoň dve hodiny. Koláč skladujeme v uzavretej nádobe v chlade a skonzumujeme do dvoch dní.




TOTO.



Môže sa vám páčiť