Recepty

Pomarančové cookies s bielou čokoládou

V hlavnej úlohe škorica a pomaranč!

Nie je to úžasné? Štipka tohto, trochu tamtoho a, aha, diametrálne iná chuť. Asi je zrejmé, že keď do niečoho človek pridá kakao, škoricu či čili, tak celé jedlo sa točí okolo výraznej chuti danej suroviny. S prichádzajúcou zimou – respektíve chladným počasím, krátkymi dňami a, aktuálne, aj Vianocami za dverami, si aj klasické cookies pýtali obmenu a malý experiment. Voňavý a lahodný experiment, ktorý rozvonia celý byt.

Škorica okrem vône a teplej korenistej chuti cesto zafarbí do zlatohneda, čo teda pôsobí dosť hrejivo. Avšak až pomaranč im výraznou citrusovou arómou otvorí bránu do novej dimenzie.

A nie je to príliš? Tá škorica, pomaranč… ešte aj cukru je menej. Nie je to výrazné? Príliš silná chuť či vôňa? Málo sladké? Nie, pretože v sebe majú bielu čokoládu čo vlastne čokoláda nie je, ale aspoň sa tak volá a tá cookies dostatočne osladí, respektíve dosladí, a svojou neutrálnou chuťou podčiarkne pomarančovú chuť. Čo sa týka výraznosti, pomer ingrediencií je úplne adekvátny a primeraný.

Keď sa zahryzneš Najlepšie je to prepojenie čokolády a škoricovo-pomarančovej chute po zahryznutí Chcela som nejako opísať ich chuť, ale neviem ako. A možno to vyznie príšerne dramaticky, no len ťažko ju opísať, ale je strašne super. Fakt.

Ja som hotové cesto rozdelila na dve polovice a do jednej som na skúšku pridala hrsť nasekaných pekanových orechov. Zhodnotila by som to tak, že skúšku obstáli, pekne doplnili voňavé suroviny a pridali konzistencii niečo chrumkavé.


Potrebujeme:
270 g hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
1 1/2 lyžičky kukuričného škrobu/Zlatého klasu
2 lyžičky mletej škorice
štipka soli
150 g vychladnutého rozpusteného masla
100 g trstinového cukru
30 g kryštálového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
kôra z tretiny pomaranča
100 g  bielej čokolády

Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame múku, sódu, škrob, škoricu a soľ.

V inej miske metličkou miešame maslo s cukrom, kým sa sa nerozpustí. Pridáme vajce a potom žĺtok. Zamiešame aj najemno postrúhanú kôru z pomaranča, ktorý sme dôkladne umyli. Postupne zamiešavame suché ingrediencie s vareškou alebo stierkou. Pridáme nasekanú čokoládu a snažíme sa ju čo najlepšie zamiešať do cesta, no nie príliš, aby sme cesto zbytočne neprepracovali. Prikryjeme ho tanierom, aby neoschlo, a dáme ho aspoň na 2 hodiny (alebo cez noc) chladiť do chladničky.

Z cesta tvoríme pomocou lyžice alebo naberačky na zmrzlinu guľôčky, ktoré ukladáme s väčšími rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 9 – 11 minút. Po piatich minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a možno nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú. Kým sú teplé, môžme ich ešte dozdobiť čokoládovými kvapôčkami. Potom ich presunieme na chladiacu mriežku, kde ich necháme kompletne vychladnúť.

Skladujeme ich v dobre uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 5 – 7 dní.


Toto.


Môže sa vám páčiť