Recepty

Pistáciové cookies

Po období opätovného pečenia mojich obľúbených a overených prišiel čas a nálada na zmenu a obmenu. A keďže ma už dlhší čas čakal balíček pistácií s nálepkou „na pečenie“, táto variácia padla práve na kombináciu orieškov a cookies.

Pistácie v tomto recepte nenahrádzajú múku, ako je to napríklad v týchto muffinoch, aspoň teda nie v plnej forme. Keďže ich chceme v koláčikoch aj reálne cítiť, nemelieme ich na jemnú konzistenciu, ale nasekáme ich na zmes rôznych veľkostí. Samozrejme, neubránime sa jemnej, až prašnej, časti, no tá je pre dodatočné zahustenie dostačujúca.

A čo je základom vydarených, vláčnych cookies?

  • Rozpustené maslo – pridáva cestu „žuvaciu“ textúru – odkláňa sa od predpokladu suchej štruktúry. Pomáha rozpustiť sa cukrom a ľahšie spojí všetky ingrediencie dokopy.
  • Žĺtok navyše zvýšime ním jemnosť a vláčnosť vnútra koláčiku. Žĺtok tiež pomáha cestu spojiť sa.
  • Trstinový cukor rovnako ako žĺtok, aj trstinový cukor má na svedomí vláčnosť. Klasický kryštálový cukor v recepte plní tiež svoju funkciu a preto ho netreba vynechávať.
  • Kukuričný škrob pomáha cookiesom držať ich tvar a tiež prispieva k jemnosti.
  • Vychladené cesto aby sa z cookies nestali roztečené placky, je dôležité prekonať netrpezlivosť a cesto pred pečením dobre vychladiť – minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Nielenže poskytneme čas maslu, aby znova stuhlo, ale rovnako aj ostatným surovinám, aby sa navzájom prepojili.
  • Správna teplota a čas – k relevantným poznatkom pre úspešné pečenie je poznať rúru, v ktorej ideme piecť. Je úplne bežné, že niektorá pečie silnejšie než druhá. Preto je potrebné si tento fakt odsledovať, prípadne, v prípade neistoty, upiecť jeden plech skúšobne, či je to to pravé. Ak rúra pečie o niečo silnejšie, môžme stlmiť teplotu o 10 °C a plech položíme do spodnej časti rúry, nie do stredu.
  • Dopekanie na plechu – underbaking. Aby boli po upečení vláčne a krehké, nie suché a drobivé, je dôležité nenechávať ich v rúre príliš dlho a pamätať na to, že svojou teplotou a rozohriatym plechom sa dopečú samé, aj keď sú už z rúry vonku. I keď sa na prvý pohľad môžu zdať fatálne neupečené, netreba sa báť.

Na čo som si extra zvykla a čo takmer vždy komponujem na záver na akékoľvek cookies sú čokoládové kvapôčky. Hoci sa v ceste nachádza dostatok čokolády, nie vždy to tak vyzerá aj na pohľad. Niekedy sa veľký kus zapatroší naspodku koláčiku a už to nevyzerá tak… fajne cookiesovo. To tieto čokoládové kúsky ľahko vyriešia a navyše pekne znerovnomernia ich povrch, a potom vyzerajú ešte lepšie. Áno, je to zvláštne, ale je to tak.


Potrebujeme:
150 g vychladnutého rozpusteného masla
80 g kryštálového cukru
60 g trstinového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
220 g hladkej múky
80 g nesolených pistácií
1 lyžička sódy
1 1/2 lyžičky kukuričného škrobu/Zlatého klasu
štipka soli
100 g čokolády + čokoládové kvapôčky na ozdobu

Postup:
Pistácie pomocou sekáčika nasekáme na zmes rôznej veľkosti. V stredne veľkej miske ich zmiešame spolu s múkou, sódou, škrobom a soľou.

V inej miske metličkou miešame maslo s cukrom, kým sa sa nerozpustí. Pridáme vajce a potom žĺtok. Postupne zamiešavame suché ingrediencie s vareškou alebo stierkou. Pridáme nasekanú čokoládu a snažíme sa ju čo najlepšie zamiešať do cesta, no nie príliš, aby sme cesto zbytočne neprepracovali. Prikryjeme ho tanierom, aby neoschlo, a dáme ho aspoň na 2 hodiny (alebo cez noc) chladiť do chladničky.

Z cesta tvoríme pomocou lyžice guľôčky, ktoré ukladáme s väčšími rozostupmi na plech vystlaným papierom na pečenie.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 9 – 11 minút. Po piatich minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a možno nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú. Kým sú teplé, môžme ich ešte dozdobiť čokoládovými kvapôčkami. Potom ich presunieme na chladiacu mriežku, kde ich necháme kompletne vychladnúť.

Skladujeme ich v dobre uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 5 – 7 dní.


Ideálny mix veľkosti rozsekaných pistácií.






Môže sa vám páčiť