(Úžasný) Perníkový koláč

(Úžasný) Perníkový koláč


Klamala by som, keby tvrdím, že som nepochybovala o finálnom vzhľade tohto koláča, keď som vkladala pekáč s tekutým obsahom do pripravenej rúry a rovnako, keď som sa niekedy po polhodine do nej pozrela – čakala som, že zlatohnedý povrch sa bude dostavovať postupne a prelínavo v odtieňoch, nie nárazovo po častiach (ale to je už možno vec rúry). Čo sa dotklo môjho srdca, bol rez, (a vôbec nie zlatý, ale pekne stredom) keď sa nôž zakrojil do niečoho pudingového a definitívne ma zaň zdrapilo, keď som sa na vlastné oči presvedčila, že sú vnútri koláča naozaj dve vrstvy. Jedna z prvých vecí, čo mi napadla, bolo, že toto určite nie je jeden z tých failov z Pinterestu, ale totálna špica.
Neviem, či je to poznateľné z blogu, ale recepty nad dve vajcia sú u mňa skôr príležitostnejšie, a tak som od tohto naozaj očakávala úspech. Oplatilo sa ísť cez pochyby ako „Martina, čo sa ti len z tohto upečie“ a zaradiť do vypekacieho portfólia niečo nové.
Hoc mám škoricový celý rok, v decembri jej vôňa naberá ten správny smer. Perníková, medovo-škoricovo-zázvorová, varianta tohto tu je najviac hodná (a lahodná!) na prevzatie miesta dezertu v predvianočných týždňoch.

Potrebujeme:
4 vajcia
½ hrnčeka cukru
100 g rozpusteného masla
2 hrnčeky (500 ml) mlieka
4 lyžice medu
1 lyžica vlažnej vody
1 hrnček hladkej múky
2 lyžičky mletého zázvoru
2 – 3 lyžičky mletej škorice
práškový cukor na posypanie

Postup:
Do mierne zohriateho mlieka zamiešame med.

Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov – z nich ušľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom. Do nadýchanej zmesi prilejeme vychladnuté roztopené maslo a vodu a šľaháme na nízkej rýchlostí kým sa všetko nespojí.

V menšej miske zmiešame múku so zázvorom a škoricou. Túto suchú  a mliečnu zmes postupne striedavo zašľahávame do vaječnej zmesi. Stierkou jemne po polovici primiešame sneh. Vznikne nám riedke cesto.

Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlaného (aj po bokoch!) pekáča (cca 25 x 25). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 50 – 55 minút.

Upečený koláč necháme 5 minút chladnúť vonku z pekáča, pokrájame ho na štvorce a posypeme práškovým cukrom.

Do ďalšieho dňa skladujeme v chladničke a pred podávaním ho necháme postáť na izbovej teplote.

gingerbread-cake-2