Recepty

Paradajkové cestoviny s rukolou

Nie je nad rýchle a chutné jedlá. Aj keď je času dostatok, nie vždy sa mi chce piplať s niečím veľkým (hoc aj malých rozmerov). Cestoviny sú najväčšia obľuba. Úplne, úplne najväčšia. Od basic masielka cez tri miliardy rôznych omáčok.
Paradajková omáčka je hotová akurát, kým sa cestoviny uvaria a rukola dodá celému jedlu novú farbu, keďže paradajky trochu zaniknú s hnedými cestovinami a olivy nie sú dvakrát presaturované. Čo sa týka chuti, jej jemná horkosť podčiarkne všetky chute a dodá im aj tú svoju špecifickú. Oriešky na vrch sú vytúžený bonus, ktorý v poslednej dobe u mňa nesmie chýbať.


Potrebujeme:
1 červenú cibuľu
2 veľké paradajky
2 – 3 lyžice olivového oleja
soľ, čierne korenie a bazalku podľa chuti
1/2 lyžičky kryštálového cukru
2 lyžice olív
60 ml kečupu alebo pretlaku
trocha vody
1 – 2 hrste rukoly
celozrnné cestoviny na dve porcie (cca 200 g neuvarených cestovín)
hrsť nasekaných orieškov

Postup:
Do vyššieho hrnca dáme variť vodu na cestoviny.

Cibuľu ošúpeme, pokrájame najemno a v kastróliku na olivovom oleji chvíľu opražíme. Pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky a necháme, nech pustia šťavu a zmäknú. Osolíme, okoreníme, pridáme bazalku. Olivy poprekrajujeme na menšie časti a primiešame ich do zmesi. Prilejeme kečup alebo pretlak, premiešame, pridáme cukor a vodu podľa potreby. Zmes necháme rozvariť, zakryjeme ju pokrievkou, stlmíme plameň a povaríme ešte asi dve minúty.

Cestoviny uvaríme vo vode osolenej morskou soľou podľa chuti. Snažíme sa, aby sa uvarili „tak-akurát“, aby neboli rozvarené. Uvarené cestoviny scedíme, no necháme v nich ešte trochu vody a vysypeme ich späť do hrnca, do ktorého vylejeme aj paradajkovú omáčku. Pridáme aj celé lístky umytej rukoly a poriadne všetko zamiešame.

Hotové cestoviny rozdelíme na taniere. Vrchu posypeme nasekanými orieškami. Môžme na ne nastrúhať aj syr.

paradajkove-cestoviny-s-rukolou_2
paradajkove-cestoviny-s-rukolou_3

Môže sa vám páčiť