Nutellové cookies

Nutellové cookies


Ak patríte do drvivého percenta populácie, ktoré Nutellu zbožňuje, tieto cookies sú rozhodne niečo, čo by ste mali vyskúšať. Osobne by som im dala obrovskú nálepku „ULTIMATE BEST“, pretože na plnej dvojitej čiare prekročili moje očakávania z prvého pečenia. Cookie, ktorá sa nerozpadne v rukách a pritom má jemné a krehké vnútro. Obrovským plus je trvanlivosť – týždeň. Osobne teda neviem posúdiť, aké sú ani po nejakom treťom dni, no na druhý deň dostali nový rozmer, ktorý nebol nechcene menej chutný ako v deň pečenia. Skôr naopak.
A tak zas a znova Sally nesklamala.

 

Na cesto potrebujeme:
115 g zmäknutého masla
150 g kryštálového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
140 g Nutelly
280 g hladkej múky
1 1/4 lyžičky sódy
1 lyžička kukuričného škrobu/Zlatého klasu
štipka soli
125 g čokolády
 

 

 

 

 

 

 

Postup:
Vo väčšej miske šľaháme maslo minútu, aby bolo jemné a krémové. Pridáme cukor a šľaháme, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridáme vajce, po chvíli žĺtok a šľaháme kým sa nám všetko nespojí. Pridáme 70 g Nutelly a šľaháme len dokým sa nám dobre nezamieša.

Nutellu pred použitím poriadne premiešame – pekne až od spodku pohára. Zaistíme tak, že nezoberieme len tú najvrchnejšiu časť, kde sa väčšinou usadí olej (hoc ho vidieť nemusíme). Tak predídeme neželanému roztečeniu cookies po celom plechu.

V miske si zmiešame múku, škrob, sódu a soľ. Na nízkej rýchlosti primiešavame suchú zmes do tekutej, len aby sa nám všetko spojilo – nechceme cesto zbytočne prešľahať. Pridáme čokoládu a nakoniec aj zbytok Nutelly – nemusí byť dokonale zašľahaná.

Lyžicou si naberieme cesto a v rukách dotvarujeme guľôčku, ktorú položíme na plech s papierom na pečenie. Ukladáme ich s väčšími rozostupmi.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 10 minút. Aby sa nám nestalo, že budú nerovnomerne upečené, v polovici pečenia plech v rúre otočíme. Upečené cookies budú vyzerať jemne a mäkko, preto ich necháme 5 minút chladiť na plechu. Ak sú cookies príliš nafučané, môžeme ich počas času chladnutia jemne potlačiť opakom lyžice, no kým sa vychladia, i bez toho „spadnú“.

nutellove-cookies_3