Mramorové muffiny s krémom

Mramorové muffiny s krémom


Väčšinou, keď pečiem kapkejky, nechám ich len také muffinové, bez špirálky krému na vrchu, pretože je to predsa len jednoduchšie a praktickejšie, keď si ich chcem zobrať niekam na cestu. Dnes však rozhodne nebol ten deň a dala som si na nich záležať.
V zdobení týchto koláčikov sa naozaj medze nekladú. Čokoládové kvapôčky, hoblinky, nasekané oriešky či lentinky alebo ich nechať len tak… Záleží len na chuti.
Cesto na muffiny je veľmi rýchle, netreba preň zapínať žiaden mixér a hoc sa nešľahá, je až neuveriteľne jemné, krehké a ľahké.

Na muffiny potrebujeme:
110 g rozpusteného masla
120 g kryštálového cukru
1 vajce
60 g bieleho jogurtu
180 ml a 15 ml mlieka
210 g hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy
štipka soli
20 g kakaa
Na krém potrebujeme:
60 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
18 g kakaa
15 ml šľahačky na šľahanie

 

 

 

 

 

 

 

Postup:
V stredne veľkej miske si zmiešame vychladnuté rozpustené maslo s cukrom. Pridáme vajce izbovej teploty, jogurt a 180 ml mlieka. Miešame metličkou.

V inej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Túto suchú zmes potom po častiach primiešavame do tekutej zmesi. Zo vzniknutého cesta si do druhej misky odoberieme menšiu polovicu cesta a poriadne doň zamiešame kakao (najlepšie preosiate). Kakaové cesto nám kakaom zhustne, preto primiešame ešte 15 ml mlieka.

Pripravíme si muffinové formičky alebo plech s papierovými košíčkami. Do každého dávame striedavo lyžicu každého cesta – biele, kakaové a na vrch opäť biele. Cesto sa snažíme rozdeliť čo najrovnomernejšie a napĺňať košíčky do 3/4. S nalievaním cesta sa môžeme vyhrať a na záver môžme dreveným špáradlom alebo opakom lyžičky vytvoriť rôzne vzory.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 20 – 22 minút.

Ako muffiny chladnú, pripravíme si krém. V miske šľaháme asi 2 minúty maslo na vysokej rýchlosti. Znížime na nízku rýchlosť a postupne pridávame cukor s kakaom, ktoré sme si do kopy preosiali. Pridáme aj smotanu. Znova zvýšime rýchlosť a šľaháme cca 4 minúty, kým nám nevznikne nadýchaný, jemný krém.

Pomocou nožíka alebo cukrárskeho vrecka či sáčka ozdobíme muffiny vychladeným krémom a podávame.

mramorove-muffiny-2