Monkey bread

Monkey bread


Mám pocit, že v poslednej dobe je veľmi populárny. Všade na internete sú desiatky a desiatky variácií receptov a tipov ako spraviť monkey bread, ktorého pôvod názvu nie je až tak jasný. Jeho postup však jasný je a určite aj jednoduchý. Nahádzať škoricovým cukrom obalené guľôčky do bábovkovej formy nestojí až toľko námahy. Pre nedočkavcov, ako som ja, bude však ťažkým časom čakanie počas kysnutia a pečenia. No čo sa týka toho kysnutia, vedela by som dať pár príkladov na zdĺhavejšie pochúťky.
Rozhodla som sa ho typicky – netypicky obmeniť. Väčšina receptov v sebe nenesie náplňový apgrejd a preto som zas a znova siahla po Nutelle a tiež do spodného šuplíka v mrazničke, kde čakalo špeciálne vrecúško s malinkými jahôdkami. Viem prečo som ich zbierala – ich osud padal na neplánovanú baštu, ktorá priam volá po maličkom ovocí.

Na cesto potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
90 g cukru
400 ml mlieka
1 balíček sušených kvasníc
Ďalej potrebujeme:
100 g kryštálového cukru
1 kopcovitá lyžička škorice
50 g rozpusteného masla
Nutella, puding, jahody…

 

 

 

 

Postup:
Mlieko zohrejeme na teplotu zhruba 35 °C (dávame pozor, aby nebolo príliš horúce – zničili by sme kvasnice), zamiešame doň kvasnice a necháme 2 minúty postáť. Vo veľkej mise zmiešame múky a cukor. Prilejeme mlieko s kvasnicami a miesime rukami asi 8 minút  alebo kým nám nevznikne pružné elastické cesto. Misku s takýmto cesto zakryjeme čistou kuchynskou utierkou, odložíme na teplé miesto a necháme kysnúť 1 – 1 1/2 hodiny.

Bábovkovú formu vymastíme maslom. Z cesta, ktoré minimálne zdvojnásobilo svoju veľkosť, trháme cesto a tvoríme guľôčky s priemerom 3 – 4 centimetre. Guľôčky môžeme nechať prázdne alebo ich naplniť Nutelou, malinkými či pokrájanými jahodami či hustým pudingom. Naplníme ich tak, že guľôčku roztlačíme, do stredu dáme primerané množstvo náplne, kraje stlačíme dokopy a znova vyformujeme guľôčku. Guľočky namočíme do rozpusteného masla, obalíme v zmesi škorice a cukru a postupne ukladáme formy. Vôbec nevadí ak bude naplnená len do polovice. Zakryjeme ju utierkou a necháme 45 minút odpočívať.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 35 – 40 minút.

Upečený monkey bread hneď vyklopíme na veľký tanier. Servírovanie je veľmi jednoduché – každý si odtrháva guľôčky.

monkey-bread_1

monkey-bread_3