Recepty

Minicookies

Mini plnenky neplnenky – ktorých vyjde miliarda a cesto nemusí chladnúť – absolútne ideálne, keď človek potrebuje rýchlo množstvo koláčikov a nechce stráviť pol dňa pri rúre a čakaním. Ďalšou výhodou je ich tvárnosť – ani nie, že by sa z nich dali vykrajovať kadejaké tvary (na to naozaj nie sú prispôsobené), skôr sa dajú šikovne ozdobiť jedným cukríkom – ja som ich momentálne naladila to takého jemného jarno-letného štýlu. Cez zimné mesiace stačilo vymeniť modrú Lentilku za červenú a na vianočnú párty boli hotové.

S cukrovinkou v strede či bez, famózne sú aj tak. Okrem toho, že nemusia stáť v chladničke ich mám rada aj pre to, že sa zaobídu aj bez extra žĺtka pre ich jemnosť – o starosť menej vymýšľať, čo spraviť s bielkom. Čoho sa často pri cookies obávam je, že sa nedostatočne roztečú a následne veľmi napuchnú a potom sú z nich gule a nie pekné oválne keksíky a potom je tu verzia, že sa roztečú až príliš. Nie, tieto sa správajú inak a, aspoň mne, vždy tak isto, predvídateľne a preto sa stali mojou kamennou istotou.


Potrebujeme:
110 g zmäknutého masla
60 g hnedého cukru
50 g kryštálového cukru
1 veľké vajce
210 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky sódy
štipka soli
100 g čokolády
Lentilky alebo iné čokoládové cukríky

Postup:
Vo veľkej miske mixérom dohladka vyšľaháme maslo s cukrami. Pridáme vajce – mixujeme len kým sa všetko nespojí.

V menšej miske zmiešame múku, sódu a soľ, ktoré následne zamiešame do maslovej zmesi. Pridáme i na menšie kúsky nasekanú čokoládu.

Z čajových lyžičiek cesta vytvarujeme malé guľôčky, ktoré poukladáme s rozstupmi na plech s papierom na pečenie.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 7 – 8 minút. Upečené cookies necháme pár minút chladnúť na plechu, kde ich môžeme dozdobiť čokoládou alebo Lentilkami. Úplne ich necháme vychladiť na mriežke. Skladujeme v dobre uzavretej nádobe a skonzumujeme do piatich dní.

15. máj – dnešok – je medzinárodný deň čokoládových kvapôčok!



Môže sa vám páčiť