Lievanec s jahodovou omáčkou

Lievanec s jahodovou omáčkou


Raňajky, neskoré raňajky, sladký ovocný obed či skvelá večera… Toto jedlo sa hodí na každú hodinu a čo je na ňom najlepšie? Nemusíte chystať dvadsať lievančekov, ale namiesto toho spravíte jeden veľký a každý si z neho odkrojí práve taký veľký kus, na aký má chuť! Príprava je teda naozaj rýchla a jednoduchá a výsledok v podobe jemného nadýchaného lievanca s osviežujúco lahodnou jahodovou omáčkou ocení celá rodina.
Recept som našla u Gordona Ramsayho, gramáž a množstvo sú zľahka pozmenené.

Na lievanec potrebujeme:
200 g hladkej múky
väčšia štipka soli
necelá lyžička cukru
1 lyžička sušených kvasníc
125 ml mlieka
125 ml vlažnej vody
Na omáčku potrebujeme:
3 lyžice kryštálového cukru
250 g jahôd
kôra z polovice citróna
šťava z polovice citróna

 

 

 

 

Postup:
Preosejeme si múku a metličkou primiešame soľ, cukor a kvasnice. Mlieko si zohrejeme – neprivedieme ho k varu – prilejeme doň vodu a postupne ho lejeme do suchej zmesi. Miešame dokým nám nevznikne husté, hladké, nadýchané cesto. Ak je cesto riedke, pridáme trochu múky, no nie veľa, pretože kvasením ešte zhustne. Odložíme ho na teplé miesto.

Menší hrniec postavíme na plameň a nasypeme doň cukor. Občas ho točivým pohybom nádoby premiešame a čakáme kým nám vznikne karamel, čo potrvá asi 2 – 3 minúty. Keď nám už vznikol, znížime plameň, prisypeme umyté na štvrťky nakrájané jahody a snažíme sa ich obaliť v rozpustenom cukre (najlepšie krúživými pohybmi alebo nadhadzovaním). Necháme ich tak asi 10 minút. Keď už jahody pustili šťavu a všetko sa spolu prevarilo, pridáme citrónovú kôru a šťavu a varíme ešte 4 minúty.

Kým sme pripravovali omáčku, cesto nám krásne nakyslo – teraz je dôležité ním hrkať čo najmenej, aby nespľasli všetky bublinky. Rozpálime si panvicu s troškou oleja a veľkou naberačkou opatrne naberieme cesto a rozlejeme ho po celom obsahu panvice, až ku kraju. Keď máme po krajoch lievanca bublinky a až do jeho stredu je zľahka zatiahnutý, po krajoch dáme tenučké plátky masla a necháme ho piecť ešte 10 sekúnd a potom ho obrátime. Z druhej strany sa nám opečie už veľmi rýchlo.

Hotový lievanec naservírujeme na väčší tanier, polejeme omáčkou – povyberáme hlavne jahody, šťavu primerane, aby sa nerozmočil – a do stredu dáme lyžicu bieleho jogurtu.