Recepty

Krémová hrášková polievka

krémová hrášková polievka

Jemne sladká, sladko jemná. Krémová hrášková polievka je, ako jej názov napovedá, skutočne krémová! Hladký krém s príjemnou hráškovou farbou a chuťou je v rámci jari presne to pravé obedové. Chcete niečo jednoduché a zároveň pôvabné? Nech sa páči!

*update, pôvodne publikované 20. marca 2018*

Po šiestich rokoch prišiel čas na vyšperkovanie aj tejto polievky, znovu na jar. Asi na tom niečo bude –  zimu mám síce o niečo radšej ako kedysi, no stále som za túto kalendárnu, a trochu mentálnu, zmenu rada. Je jar a slnečné dni sú „jarné dni“, upršané zase „škaredé jarné dni“ a nie „škaredé dni“, a „pekné zimné dni“. Tých viacero pekných, slnečných a najmä DLHŠÍCH dní vítam s otvorenou náručou a s touto hráškovou polievkou mávam sezónnej depresii a vítam bežnú depresiu a jarnú únavu.

krémová hrášková polievka

Krémová hrášková polievka – rýdzo jarný obed

Veď sa na ňu pozrime! Sýto zelená, pestrá polievka, ktorá očarí chuťou aj pohľadom. Na jej prípravu potrebujeme len niekoľko nenáročných surovín, ktoré máme bežne doma.

• Zemiak. Polievku robí hustejšou a svojim škrobom ju zahusťuje už od začiatku varenia – netreba ju tak nijak dodatočne zahusťovať, a tak nám zostáva jemná a hladká (a bez hrudiek – ak by sa nám zahusťovanie škrobom „nepodarilo“).

• Hrášok. Ja používam mrazený – rýchlo dostupný, zamrazený v čerstvosti a s vitamínmi. V tejto polievke ho nič farebne neovplyvňuje, a tak si zachováva svoju krásnu zelenú farbu! Ak máme po ruke čerstvý hrášok zo záhradky, určite môžeme použiť aj ten.

• Voda. Používame približne trištvrte litru vody. Záleží však od spôsobu varenia a množstva vyparenej vody, preto ju kontrolujeme a prípadne trochu dolejeme. Chceme, aby bola zelenina vodou zaliata a bolo jej o trochu viac, no nechceme jej mať v hrnci neúmerne veľa k surovinám – polievka by tak bola príliš riedka. Radšej jej hustotu doladíme po rozmixovaní a pasírovaní.

• Soľ. „Zemiaky potrebujú soľ.“ – tak sa hovorí. V Našej polievke zemiak máme a tiež chceme, aby mala polievka chuť. Nesolíme priveľa, radšej neskôr dosolíme. Nezabúdame, že chuť polievky je jemne sladká.

• Smotana. Keďže chceme zachovať sýtu farbu polievky, smotany pridávame len striedmejšie, no na zjemnenie a zriedenie je stále potrebná.

• Maslo. Pridáva polievke jemnosť. Môžeme ho však vynechať.

• Krutóny. Čo by to bolo za krémovú polievku, ak by sme si k nej nedali krutóny? Tie k takémuto typu polievky jednoducho patria, a tak ich pokojne môžeme voliť aj v tomto prípade.

Extra jemná polievka – ako na ňu?

Keď vravím, že táto krémová hrášková polievka je extra jemná, tak tým myslím, že je EXTRA jemná! Skutočne. Stačilo pridať jeden krok postupu navyše a z príjemne jarnej polievky sa stal lahodne jemný hráškový krém bez jedinej hrudky navyše – stačí ju iba prepasírovať.

Potrebujeme len druhý hrniec či sklenenú misu, veľké kovové sito a napríklad lyžicu na miešanie. Na misu alebo hrniec pevne položíme sito a rozmixovanú polievku cezeň prelejeme. Väčšina nám zostane v site, preto ju môžeme doň naliať na viackrát. Pomocou lyžice polievku v site miešame dovtedy, kým nám v ňom nezostanú len suchšie hrachové šupky. Počas pasírovania si pomáhame plochšou stranou lyžice, ktorá nám pomôže z hrachu vytlačiť tekutinu.

Medzi moje obľúbené polievky patrí táto krémová šošovicová polievka alebo detská klasika, mušličková polievka. Na zelenú vlnu nadväzujú tieto populárne brokolicové cestoviny.


Potrebujeme:
1 veľký zemiak
400 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
približne 750 ml vody
1 až 1 1/2 lyžičky soli
100 ml smotany na varenie (môže byť rastlinná, napr. sójová, ovsená)
plátok masla (môže byť rastlinné alebo ghí)
smotana, krutóny, semienka na ozdobu

Postup:
Zemiak ošúpeme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Spolu s hráškom ho dáme do hrnca a pridáme vodu tak, aby ňou boli akurát zaliate. Na miernom plameni necháme rozvariť.

Pridáme soľ podľa chuti a chvíľu povaríme. Keď je už zelenina mäkká, odstavíme ju z plameňa a ponorným mixérom ju rozmixujeme do hladka. Polievku prepasírujeme cez jemné kovové sito. Na inú misu alebo hrniec pevne položíme sito a rozmixovanú polievku cezeň prelejeme. Väčšina nám zostane v site, preto ju môžeme doň naliať na viackrát. Pomocou lyžice polievku v site miešame dovtedy, kým nám v ňom nezostanú len suchšie hrachové šupky. Počas pasírovania si pomáhame plochšou stranou lyžice, ktorá nám pomôže z hrachu vytlačiť tekutinu.

Polievku prelejeme späť do hrnca (ak sme ju pasírovali do misy) a vrátime na mierny plameň, prilejeme smotanu, pridáme plátok masla a za častého miešania ju varíme ešte 3 minúty.

Servírujeme s krutónmi a semienkami podľa chuti. Na ozdobenie môžeme použiť smotanu či jogurt.

krémová hrášková polievka

Môže sa vám páčiť

  • Brokolicová omáčka k cestovinám hotová do 30 minút - Tina
    16. augusta 2021 at 14:07

    […] veciach mi to príde tak – pridaj viac vody a máš polievku, uber vodu a máš omáčku. Z krémovej hráškovej by sa tiež po pár úpravách stala lahodná omáčka hodná cestovín. Farebne sa však presuňme […]

  • Mušličková polievka, ktorú si ľahko uvaríš čerstvo doma! - Tina
    25. septembra 2021 at 13:51

    […] Na jej vykúzlenie stačí len niekoľko dostupných ingrediencií, ktoré hneď nájdete doma v chladničke alebo špajze. Nenáročnejšia je naozaj už iba táto krémová hrášková. […]