Recepty

Krémová hrášková

I keď to vonku tak nevyzerá, konečne tu je jar, hoc zatiaľ iba taká kalendárová, no pre mňa aspoň tento fakt znamená pocit záchrany. Zima je pre mňa veľmi kritickým obdobím a veci, ktoré mam na nej rada by som hádam vymenovala na prstoch jednej ruky – a ešte by mi nejaké voľné zostali. Keďže je počasie momentálne stále dosť fádne, bolo treba nejak rozžiariť tento deň – absolútne najlepšou polievkou. Alebo jednou z najlepších.
Potrebujeme len niekoľko surovín, čo z nej robí na prípravu nenáročný pokrm. Ak používame mrazený hrášok, čistenie jedného zemiaka sa stratí, čo je veľké pozitívum pre lenivcov. Rozvarí sa veľmi rýchlo, takže kompletná polievka je do polhodiny hotová. Precedenie sa dá síce vynechať, no citeľne ju vylepšuje, pretože ním krivka jemnosti a lahodnosti stúpne nahor.


Potrebujeme:
1 veľký zemiak
3 ½ hrnčeka čerstvého alebo mrazeného hrášku
vodu
2 zeleninové a 1 bylinkový bujón alebo 2 lyžice zeleninového vývaru bez droždia
soľ
100 ml smotany na varenie (ja som použila ovsenú)
plátok masla
slnečnicové semienka na ozdobu

Postup:
Zemiak ošúpeme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Spolu s hráškom ho dáme do hrnca a pridáme vodu tak, aby ňou boli akurát zaliate. Na miernom plameni necháme rozvariť.

Pridáme bujóny a soľ podľa chuti a chvíľu povaríme. Keď je už zelenina mäkká, odstavíme ju z plameňa a ponorným mixérom ju dohladka rozmixujeme. Pre lahodnejšiu chuť polievku precedíme cez tenšie sito.

Polievku vrátime na oheň, prilejeme smotanu, pridáme plátok masla a a za častejšieho miešania ju varíme ešte 3 minúty.

Servírujeme so slnečnicovými semienkami alebo krutónmi. Na ozdobenie môžeme použiť smotanu či jogurt.


Môže sa vám páčiť