Recepty

Kokosové thumbprints s džemom

Mávam také ošiale, že ma v strede leta pochytí vianočná nálada, respektíve melanchólia za vianočnou atmosférou. Do decembra ma to osemkrát opustí a znova pochytí, no koniec novembra je už trochu taký zlomový, kedy sa človek môže svojím nadšením už aj trochu prejaviť a nebudú naňho ľudia pozerať ako na blázna. Viac-menej úspešne sa do decembra snažím unikať pohľadom po regáloch so sviatočnou tématikou a zažierať sa radšej do rozhovoru, keď pustia koledu, aby sa mi to nezunovalo.
Je to otázka pár dní, kedy budeme mať na stole kopy dvadsaťročných časopisov a knižiek s vianočným pečivom a na chladničke magnetom prichytené kartičky tých našich najtradičnejších, ktoré musia každý rok rozvoňať domov. Bez nich by to nešlo, ale to rovnako aj bez experimentovania alebo vracania sa ku starým, zabudnutejším.


Potrebujeme:
100 g zmäknutého masla
45 g kryštálového cukru
štipku soli
140 g múky
strúhaný kokos
obľúbený džem

Postup:
V miske mixérom zmiešame maslo, cukor a soľ, kým sa nám všetko nespojí. Prisypeme múku a rovnako mixujeme – vznikne nám sypká zmes.

Naberieme plnú lyžicu zmesi a nasypeme si ju do dlane. Zmes sa stláčaním v dlaniach pospája dokopy a budeme z nej schopní vytvarovať guľôčku, ktorú obalíme v kokose. (Ak sa zdá, že kokos sa na ne akosi nechce prilepiť, veľmi zľahka si navlhčíme dlaň – stačí len kvapka vody – a ňou už pripravenú guľku.) Hotové guľôčky poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie. Stred každej guľky potlačíme palcom dole a do vzniknutej jamky dáme pol lyžičky džemu – tak akurát, tesne pod okraj.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 18 – 20 minút.

coconut-thumprints-1

Môže sa vám páčiť