Kakaový koláč (bez vajec)

Kakaový koláč (bez vajec)


Jemný, nadýchaný koláč z jednej misky, do ktorého nejde vajce a jeho príprava zaberie pár minút. Konzistencia neupečeného cesta je trochu odlišná, keďže celú zmes spája voda a olej. V rúre sa nádherne zdvihne a jeho krájanie ide ako po masle. Podávať ho môžme aj so zmrzlinou a šľahačkou.

Potrebujeme:
1 1/2 hrnčeka hladkej múky
3 lyžice kakaa
1/2 hrnčeka (cca 100 g) kryštálového cukru
štipka soli
1 lyžička sódy
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo nahradíme časť cukru vanilínovým)
2 lyžičky citrónovej šťavy/bieleho octu
5 lyžíc rastlinného oleja
1 hrnček vlažnej vody

Postup:
Vo veľkej mise zmiešame múku s kakaom, cukrom, soľou a sódou. V suchej zmesi si vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme extrakt, šťavu/ocot a olej. Všetko zalejeme vodou a zamiešame vareškou.

Cesto prelejeme na menší (20 cm x 20 cm) plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrieme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 17-20 minút.

Upečený koláč necháme vychladnúť a ozdobíme ho podľa chuti – môžme ho posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou či hocijakou obľúbenou polevou. Pokrájame na kocky a podávame.

kakaovy-kolac-2