Jablkový koláč

Jablkový koláč


Vždy som chcela upiecť jablkový koláč, no nikdy som sa k tomu nejak nevedela primäť. Či už som sa bála, že to pokazím, nemala toľko času alebo som bola len lenivá. Túto jeseň som sa konečne odhodlala a nemôžem byť radšej – rozhodne najobľúbenejší tejto sezóny.
Nakoniec to vôbec nie je také zložité ako sa môže zdať – stačí len dodržať niekoľko dôležitých bodov a všetko vyjde tak, ako má.

Najdôležitejšie je mať všetko dobre vychladené – maslo, vodu, cez leto aj múku. Týmto chladom mi cesto pripomína pripomína prípravu croissantov. Všetko toto je kvôli maslu, ktoré nám najväčší úžitok prinesie vo fáze pečenia, kde vďaka tomu, že zostane chladné a v ceste ho budú i podstatne viditeľnejšie časti, sa vytvorí až listová štruktúra s chrumkavou kôrkou, ktorá sa bude dať krásne oddeliť lyžičkou. Okrem použitia chladných surovín, aj cesto bude ešte odpočívať v chladničke – a naozaj netreba tento krok podceňovať.

Kde sa veci ešte vedia pokaziť je náplň, ktorá rozmočí celý spodok a tečie po celom tanieri. Toto však vieme zachrániť veľmi ľahko, rýchlo a chutne – pridáme Zlatý klas, ktorý tekutiny spudingovatelní a pridá jemne vanilkovú príchuť. V niektorých receptoch sa používa čisto len múka, no mne sa osvedčilo pridať tento kukuričný škrob.

S vrchnou časťou cesta sa následne vieme vyhrať do sýtosti, pretože tu sa medze v kreativite nekladú.
Jemné pocukrovanie na záver, pridá na finálnom vzhľade, no ak nechceme používať cukor zbytočne navyše, kľudne sa tento krok dá vynechať.

Na cesto potrebujeme:
320 g hladkej múky
1 lyžička soli
140 g masla
100 – 120 ml ľadovej vody
Ďalej potrebujeme:
1 vajce
kryštálový cukor na posypanie
Na „náplň“ potrebujeme:
6 – 7 veľkých jabĺk
80 g trstinového cukru
60 ml citrónovej šťavy
10 g hladkej múky
40 g Zlatého klasu
1 ½ – 2 lyžičky škorice
1 hrubší plátok masla


Postup:

Ako prvé si pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. Pridáme dobre vychladené a na kocky nakrájané maslo. Vidličkou alebo hnetačom na cesto zapracujeme maslo do múky – vôbec nevadí, ak kde-tu zostane väčší kúsok masla. Do zmesi pripomínajúcej mokrý piesok po lyžiciach primiešavame stierkou alebo varechou ľadovú vodu. Keď sa už cesto spája do väčších častí, neprilievame ďalšiu vodu a rukou cesto spracujeme do jedného disku, ktorý rozdelíme na polovicu a oba zabalíme do fólie. Cesto necháme dobre vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Jablká na náplň ošúpeme, zbavíme jadrinca a nakrájame na nie príliš hrubé plátky. Vo veľkej miske jablká zmiešame s cukrom a polejeme citrónovou šťavou. V malej miske zmiešame múku, Zlatý klas a škoricu. Túto zmes poriadne zamiešame k jablkám, aby bolo každé jedno dobre obalené. Pomedzi jablká ešte skryjeme niekoľko kociek masla.

Jeden disk vychladeného cesta rovnomerne rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske. Priemer cesta by mal byť 3 – 4 centimetre väčší ako priemer formy (cca 26 cm). Vyvaľkané cesto jemne natočíme na valček a zľahka ho položíme na pripravenú formu tak, aby kraje kúsok prečnievali a vnútro bolo pekne vystlané.

Jablká vsypeme do formy vystlanej cestom – uložíme ich čo najtesnejšie pri seba, aby vzniklo čo najmenej medzier. Ak nám v miske z jabĺk zostala na spodku zmes šťavy a škrobu, stierkou vytrieme k jablkám i tú.

Druhý disk vychladeného cesta rozvaľkáme rovnakým spôsobom – nemusí byť  však toľko väčší. Vykrajovačkami dvoch veľkostí povykrajujeme niekoľko otvorov. Hranu prevísajúceho okraju jemne potrieme vodou a vrchný diel cesta valčekom presunieme na vrch. Prečnievajúci okraj obrežeme ostrým nožom alebo odstrihneme kuchynskými nožnicami tak, aby nám zostalo 1,5 – 2 centimetre cesta, ktoré zahneme dovnútra formy. Okraj môžeme ešte vlnovkovo ozdobiť – dva prsty oprieme o vonkajšiu stranu  a jedným prstom z vnútornej strany zatlačíme von medzi ne – tak pokračujeme dookola.

Koláč potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme kryštálovým cukrom a ozdobíme zvyšnými vykrojenými tvarmi cesta.

Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C 20 minút, potom teplotu znížime na 185 °C a pečieme ďalších 40 – 45 minút.

Upečený ho necháme poriadne vychladnúť a podávame. Skonzumovať je ho najlepšie do troch dní.

Fázy cesta a ich ideálna konzistencia – aj s viditeľnými kúskami masla  na poslednej fotke.

Veľa jabĺk a veľa Zlatého klasu.

Jablká treba rozložiť čo najtesnejšie na seba.

↑ Tu je vidno malé kúsky masla prečnievajúce pomedzi vykrojené otvory. Malé srdiečka som „prilepila“ na koláč až na záver, takže po upečení zostanú matné (čo je vidieť na fotkách nižšie).





A finálny pohľad na odkrojený kúsok.