Granolové tyčinky

Granolové tyčinky


Keksíky či cereálne tyčinky bývajú záchranným kolesom, ktoré schytíme popri sledovaní maratón bežiacej minútovej ručičky a klamaním seba samého, že štvrť hodina je prijateľný čas meškania. Tak či onak, prečo neskúsiť chutnejší a zdravší variant?
To, že sú vhodná maškrta na cesty vyplýva hádam už len z toho, že sú to tyčinky. Ich alternatívne využitie som a ktoré som snáď neobjavila len ja som si neuveriteľne obľúbila – rozlámať tyčinku do jogurtu, obmeniť tak klasickú pečenú granolu a kvázi zabiť tak dve muchy jednou ranou.
Ďalším benefitom sa rozhodne stáva chladenie namiesto pečenia, ktoré padá vhod najmä v horúce letné dni.

Potrebujeme:
125 g arašidového masla
110 g medu
200 g drvených vločiek
25 g burizónov (alebo špaldových pukancov)
½ lyžičky mletej škorice
½ hrnčeka nasekaných orechov podľa chuti
100 g čokolády

Postup:
Arašidové maslo chvíľu zohrejeme v mikrovlnke, aby nebolo stuhnuté, a zmiešame ho s medom.

Vo veľkej miske zmiešame vločky, burizóny, orechy, škoricu a na menšie kúsky nasekanú čokoládu. Do tejto zmesi nalejeme maslovú a poriadne zmiešame, aby sa obalila každá vločka.

Zmes dobre roztlačíme do menšieho pekáča (cca 20 x 20 cm) vystlaným papierom na pečenie až hore ku krajom a nechám tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Vychladený plát rozkrájame veľkým ostrým nožom na tyčinky. Skladujeme v uzavretej škatuľke v chladničke a spotrebujeme do dvoch týždňov (alebo vonku do jedného týždňa).