Recepty

Galetky s ovocím

Prvý jarný víkend! YAY! Teda, jeden stupeň a sneženie, ktoré našťastie zostáva len pri akte padania vločiek bez žiadnych trvalých následkov mu veľmi nepridáva na uveriteľnosti, no ako malý prísľub farebnejších dní je dostačujúci.

Chce to niečo svieže, ovocné, stále však so štipkou hrejivosti. Galetky – pohodlná alternatíva dokonalého, napríklad jablkového, koláča. Síce treba v postupe dodržiavať niekoľké dôležité kroky, aby sme z rúry nevytiahli len rozmočené placky, samotná príprava je podľa mňa o dosť rýchlejšia a celý dezert pôsobí „ľahostajnejším“, menej upätým dojmom, čo tematicky prispieva k akejsi jarnej voľnosti. Voľnosti, ktorá nás nezväzuje ani v príprave – nepotrebujeme žiadne špeciálne nádoby na pečenie a ak ide o vaľkanie cesta, tu sa človek vie vynájsť všelijako.

Ako na galetky?

  • Cesto. Základom je, ako vždy, dobre vychladené cesto. Nejde len o uľahčenie práce pri vaľkaní či zahýbaní, že stuhnuté cesto je pevnejšie. Tým, že je cesto chladné, tuk v ňom zostáva na svojom mieste, neroztápa sa a „nevpíja sa“ do cesta a po upečení vytvára akúsi šupinkovú štruktúru cesta (síce podobné lístkovému cestu, no bez vrstiev, a rovnako nie celistvú keksíkoidnú kôrku). Predtým, ako dáme galetky piecť, cesto vaľkáme, vykrajujeme, plníme, stláčame a izbová teplota či teplo našich rúk mu veľmi neprospieva, preto je potrebné už naplnené koláčiky dať zachladiť do chladničky či na pár minút do mrazničky.
  • Priemer. Pri tomto type koláča je úplne krásne, že si ho človek môže prispôsobiť akokoľvek len chce. Môže vykrojiť 10 menších kúskov alebo tri väčšie, dokonca aj len jeden gigantický.
  • Náplň. Použila som jahody. Chcela som čerstvé, ale tie nemali, tak som siahla po mrazených. Či to bola zlá cesta? Nemyslím si. Ako jediný nedostatok vidím jedine vo väčšom množstve tekutín, ktoré pustili. Nie je to však niečo, s čím sa nedá pracovať – pod náplň môžeme dať lyžičku mletých orechov, ktoré prebytočnú šťavu vpijú.
  • Potieranie mliekom. Potretie okrajov mliekom dodá galetkám pekný hnedý vzhľad a spolu s cukrovým posypom skaramelizuje.
  • Servírovanie. Jemne teplé galetky nesú atribút čerstvosti a krehkosti. Skutočne im nič netreba a chutia výborne samotné, no ak sa vám v mrazničke povaľuje pixla zmrzliny, smelo do toho!
  • Skladovanie. Chlad a vlhkosť v chladničke, nech už ich uložíme do akejkoľvek tesniacej nádoby, určitú vlhkosť im dodáva aj ovocie, im môže ubrať na ich chrumkavosti. Pred podávaním ich môžeme opätovne zohriať v rúre – stačí len pár minúť.

Na cesto potrebujeme:
230 g hladkej múky
1/2 lyžičky soli
180 g stuhnutého masla
90 – 100 ml ľadovej vody

Na náplň potrebujeme:
400 – 500 g jahôd, malín alebo ľubovoľného bobuľového ovocia (môže byť aj mrazené)
1 1/2 lyžice kukuričného škrobu
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy (pri použití čerstvého ovocia)

Na potretie:
lyžica mlieka (môže byť aj rastlinné)
kryštálový cukor

Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. Pridáme dobre vychladené a na kocky nakrájané maslo. Vidličkou alebo hnetačom na cesto zapracujeme maslo do múky – vôbec nevadí, ak kde-tu zostane väčší kúsok masla. Do zmesi pripomínajúcej mokrý piesok po lyžiciach primiešavame stierkou alebo varechou ľadovú vodu. Keď sa už cesto spája do väčších častí, neprilievame ďalšiu vodu a rukou cesto spracujeme do jedného disku, ktorý položíme na múkou posypaný tanier a prikryjeme ho ďalším tanierom, aby neobschlo. Cesto necháme chladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Ovocie umyjeme, väčšie kusy prekrojíme na menšie kúsky a v miske ho zmiešame s cukrom, škrobom a citrónovou šťavou. Môžeme použiť aj mrazené ovocie – necháme ho rozmraziť na tanieri, na ktorý sme dali niekoľko papierových utierok či servítok, aby vsiakli prebytočnú vodu.

Disk vychladeného cesta rovnomerne rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 3 milimetre. Z cesta povykrajujeme kruhy s priemerom 12 až 14 centimetrov – môžeme si pomôcť miskou príslušného priemeru a nožom s ostrou špičkou. Zbytky cesta zmiesime dokopy a postup opakujeme, až kým sa nám neminie cesto. S cestom však treba pracovať rýchlo.

Do stredu vykrojených kruhov uložíme približne lyžicu a pol ovocnej zmesi, pričom v miske necháme čo najviac šťavy. Okraje cesta pevne pozahýbame do tvaru vrecúška tak, aby stred cesta zostal odokrytý. Pripravené galetky položíme na múkou vysypaný tanier (ak máme priestor, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie) a dáme ich chladiť do chladničky aspoň na 20 minút  až 4 hodiny (alebo 15 minút do mrazničky).

Okraje vychladených galetiek potrieme mliekom a zľahka posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 25 – 28 minút. Po upečení im necháme pár minút na vychladnutie. Podávame samotné alebo so zmrzlinou či šľahačkou. Zvyšné galetky skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke a skonzumujeme ich do troch dní.



Môže sa vám páčiť