Francúzsky jablkový tart

Francúzsky jablkový tart


Jeseň si bez jablkových koláčov neviem predstaviť. Jednoducho to k nej patrí. Obľúbených mám viac ako zopár a tento tart sa k ním ráta. Oči jedia väčšinou ako prvé, preto ma uchvátil hlavne svojim elegantným vzorom v tvare kvetu. Spočiatku je na postup nie veľmi pekný pohľad, no stačí ho spraviť raz – dvakrát a človek zistí, že to nie je také hrôzostrašné ako sa zdá. Časom sa ani nemrhá, keďže sa dajú vrámci čakania robiť všetky časti na ich úkor. Ale verte mi – tá chuť je hodná každej prípravy!

Na cesto potrebujeme:
150 g múky
1 polievková lyžica cukru
¼ čajovej lyžičky soli
120 g masla
1 žĺtok
2 lyžice ľadovej vody
Na kompót potrebujeme:
3 veľké jablká
2 lyžice cukru
60 ml jablkového džúsu
60 ml hrnček vody
štipka škorice
kôra z 1/2 citróna

Na vršok potrebujeme:
2 – 3 veľké jablká
½ lyžičky cukru
2 lyžice marhuľového džemu
šťava z polovice citróna

 

 

Postup:
V mise si zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo nakrájané na kocky a miešame, kým nám cesto nepripomína hrubú múku. Pridáme rozšľahané žĺtko s vodou a pomaly miesime, kým sa nám to všetko nespojí. Cesto si vytvarujeme do hladkého bochníka, pomúčime, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút (alebo do mrazničky na 10 minút).

Medzitým dáme kúsky ošúpaných jabĺk, džús, cukor, vodu, škoricu a kôru do hrnca, privedieme k varu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minúť. Potom varíme na miernom ohni odokryté pokým sa nám to viac-menej neskondenzuje. Jablká roztlačíme pomocou vidličky na kašu (alebo môžme použiť ponorný mixér). Necháme úplne vychladnúť.

Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho do kruhu, aby sa nám zmestilo na kruhový pekáč s priemerom cca 23 cm. Kompót rozotrieme na cesto v pekáči a odložíme ho do chladničky, kým budeme pripravovať jablká.

Jablká ošúpeme, zbavíme sa jadrinca a nakrájame na plátky hrubé asi 3 milimetre. Dáme ich do misky a vytlačíme na ne polovičku citróna, aby sme predišli zhnednutiu.

Pekáč vyberieme z chladničky a plátky jabĺk ukladáme po obvode pekáča. Takto ich ukladáme až do stredu. Každé jablko ukladáme rezanou stranou dole a tak, aby jemne prekrývalo to druhé.

Pečieme na 200°C 15 minút, potom znížime teplotu na 175°C a pečieme 20 minút alebo kým nie sú jablká zlatohnedé. Potom preložíme pekáč na vrch rúry a necháme piecť 1-2 minúty, len pokým sa jablká jemne nezapečú.

Džem zohrejeme v mikrovlnke (15 sekúnd alebo kým sa nerozpustí). Potrieme ním koláč, aby sa pekne leskol.

tart-1-2V kompóte môžeme použiť namiesto jabĺk aj hrušky.