Cookies

Cookies


Vyskúšala som viacero receptov na klasické cookies, no hoc vôbec neboli na zahodenie, stále mi tam niečo chýbalo. Pred pár dňami som našla tento recept od Sally, ktorý je úžasný! Cookies nie sú zbytočne suché, majú skvelú chuť a svoju chutnosť si ponechajú aj ďalšie dni.

Na cesto potrebujeme:
270 g hladkej múky
1 lyžička sódy
1 1/2  lyžičky kukuričného škrobu/Zlatého klasu
štipka soli
150 g rozpusteného masla
130 g kryštálového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
2 lyžičky vanilkového extraktu
100 g čokolády
Alternatívne prísady:
lentilky
farebná posýpka

 

 

 

 

 

 

 

Postup:
V miske si zmiešame múku, sódu, škrob a soľ.

Vo väčšej miske si poriadne vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme vajce, potom žĺtok. Napokon pridáme aj extrakt. Keď máme všetko krásne vymiešané, začneme prisypávať suchú zmes, ktorú primiešavame vareškou alebo stierkou. Vznikne nám redšie cesto, do ktorého zamiešame nasekanú čokoládu. Cesto zakryjeme fóliou a dáme do chladničky na 2 hodiny – tento krok je veľmi dôležitý, preto je pobyt cesta v chladničke základ.

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a necháme pár minút postáť. Medzitým si pripravíme dva plechy s papierom na pečenie.

Lyžicou si naberáme cesto, z ktorého v rukách dotvoríme guľôčky, no spravíme ich vyššie než širšie, aby sa nám z nich pri pečení nespravila placka. Guľôčky ukladáme na plech s väčším rozostupom. Môžeme do nich ešte povtláčať kúsky čokolády.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 10 – 11 minút. Cookies budú po upečení vyzerať krehko a nedopečene. Necháme ich 10 minút chladiť na plechu – dopečú sa samé.

cookies-2

Tip: Namiesto čokolády (alebo nahradiť jej časť) môžeme použiť nasekané lentilky. Ak chceme, pred položením guľôčky cesta na plech, ju môžeme ešte „obaliť“ vo farebnej posýpke.