Recepty

Čokoládová štrúdľa

Jemná piškótová náplň s čokoládou a orieškami v chrumkavom ceste je ako upečená byť pravým štrúdľovým dezertom pre labužníkov. Tento závin mi príde, a zrejme aj je, spôsobom prípravy odlišnejší než ako iné, klasické (a skvelé!) štrúdle, a preto zaujme.


Na cesto potrebujeme:
125 g hladkej múky
1 lyžica rozpusteného masla
1 vajce
štipka soli
30 ml vlažnej vody
Na náplň potrebujeme:
60 g horkej čokolády
1 lyžica kakaa
80 ml mlieka
50 g zmäknutého masla
25 g práškového cukru
štipka soli
2 vajcia
50 g strúhanky
50 g mletých vlašských alebo lieskovcových orechov
20 g kryštálového cukru
20 g rozpusteného masla


Postup:
Vo väčšej miske rukou vymiesime hladké cesto z múky, oleja, vajca, soli a vody. Spravíme z neho guľu, ktorú trochu sploštíme rukami, zabalíme do fólie alebo sáčka a dáme odležať na 1 hodinu do chladničky.

Do menšej misky dáme na malé kúsky nakrájanú čokoládu. Kakao zmiešame s horúcim mliekom a vylejeme ho na čokoládu. Občas premiešame, aby sa čokoláda rozpustila a zmes necháme chvíľu chladnúť.

V inej miske dopenista vyšľaháme zmäknuté maslo, práškový cukor a soľ. Po jednom pridáme žĺtky. Stierkou primiešame čokoládovú zmes, potom aj zmiešanú strúhanku s orechmi. Z bielkov, do ktorých postupne pridávame kryštálový cukor, vyšľaháme hladký, nadýchaný sneh a po častiach ho zľahka zamiešame náplňovej zmesi.

Odležané cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej (čistej) kuchynskej utierke. Cesto ešte povyťahujeme rukami do rovnomerného tvaru – má byť zľahka priesvitné, no nie tak, aby sa trhalo. Na tretinu takto pripraveného cesta rozložíme čokoládovú náplň a zostatok a kraje potrieme rozpusteným maslom. Utierkou, zo strany, kde máme náplň, cesto zvinieme do závinu, ktorého konce pritlačíme a zahneme podspodok.

Štrúdľu preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie, vrch popicháme špáradlom a potrieme maslom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C (v teplovzdušnej nezapíname vrtuľu) približne 30 minút.

cokoladova-strudla_2
cokoladova-strudla_3

Môže sa vám páčiť