Citrónové štvorce

Citrónové štvorce


Ako dni s prívetivou teplotou a počasím prišli, tak rýchlo na ne snáď padla jarná únava. Nezostáva teda nič iné, ako si spraviť jar doma.
Citrónové dezerty sú v našich končinách trošku menej štandardné (alebo sme len my boli nejakí necitrónoví). Či už je to chuťou alebo nie úplne bežným výskytom citrónovníkov v našej flóre, neviem.
Každopádne, tieto štvorčeky sú absolútne jemné, nadýchané, netradične osviežujúce, rozplývajúce sa na jazyku s mierne chrumkavým korpusom a rozhodne stoja za vyskúšanie!

Na spodnú časť potrebujeme:
5 lyžíc kryštálového cukru
190 g hladkej múky
165 g masla
Na „náplň“ potrebujeme:
4 vajcia
160 g kryštálového cukru
180 ml citrónovej šťavy
30 g hladkej múky


Postup:

Vo väčšej miske zmiešame cukor a múku a pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo. Rukami ho zapracujeme do múky tak, aby nám vznikla zmes podobná vlhkému piesku, ktorú následne rovnomerne roztlačíme do pekáča (cca 20 x 20 cm) vystlaným papierom na pečenie až hore k krajom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 20 minút.

Medzitým si pripravíme citrónovú „náplň“. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pomaly prilejeme citrónovú šťavu (precedenú cez malé sitko) a nakoniec primiešame múku. Zmes vylejeme na upečený korpus a pokračujeme v pečení 20 – 22 minút.

Upečený dezert necháme dobre vychladnúť a necháme odpočinúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Rozkrájame ho na štvorce, posypeme práškovým cukrom a podávame.