Recepty

Cícerové karí

Niečo korenisté a farebne a chuťovo svieže na tieto dni. Čím som staršia, tým viac prichádzam na chuť, potravinám, o ktoré by som pár rokmi nezakopla. Práve cícer a šošovica patrili do tejto skupiny odvrhnutých surovín, no, pre moje šťastie, našli cestu von.

Obe, ako aj množstvo iných ingrediencií, sa dajú jednoducho zakomponovať do rôznych jedál ako taký malý bonus. A tiež sa z nich dajú veľmi ľahko spraviť hviezdy – dnes v hlavnej úlohe cícer.

Po varení výhradne zo suchého cíceru som odhodlane siahla po plechovkovej verzii – hlavne kvôli nepripravenosti a rýchlosti. Kokosové mlieko bolo jasné, zmes korenín tiež, paprika to nenápadne spestrila, cibuľka sa na doplnenie chuťového spektra hodila, ale konzistenčne tu niečo chýbalo. Niečo na vyplnenie omáčky a pridanie štruktúry. Áno, šošovica sa stala pre túto úlohu presne tou pravou. Chuťovo síce nijak masívne nepreniká, no vrámci omáčky to je presne to, čo som chcela – necítiť len kokosové mlieko, ale aj niečo navyše, čo ju akoby vyplní.

Asi mám nové obľúbené jedlo.

Poznámka do budúcna – pridať aj fazuľové struky.


Potrebujeme (cca 3 porcie):
40 g červenej šošovice
1 malá červená cibuľa alebo šalotka
1 plechovka cíceru (cca 400 g)
1 červená paprika
300 ml kokosového mlieka
1 plná lyžička mletého karí
1 lyžička mletej kurkumy
1 lyžička sušeného cesnaku
1/2 lyžičky sušenej bazalky
trochu korenia
soľ
olivový olej
ryžu, prípadne malú cestovinu (napríklad risoni)

Postup:
Šošovicu prepláchneme a v jemne posolenej vode ju uvaríme do mäkka. Uvarenú ju zlejeme a dáme bokom.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Na strednom plameni si rozohrejeme hlbšiu panvicu s trochou olivového oleja, cibuľu na nej zľahka orestujeme a primiešame aj nakrájanú papriku. Pridáme cícer, z ktorého sme zliali nálev, prepláchli ho pod vodou a za častého miešania povaríme 2 minúty. Prilejeme kokosové mlieko, pridáme šošovicu, primiešame koreniny a soľ. Panvicu zakryjeme pokrievkou a malom plameni povaríme 3 – 5 minút.

Podávame s ryžou.

Namiesto cíceru z plechovice môžeme použiť aj klasický suchý – v tomto prípade asi 200 g. Aby bol mäkký, namočíme ho do vody, najlepšie cez noc, a uvaríme ho domäkka, podobne ako šošovicu.


Môže sa vám páčiť