Recepty

Čajové pagáčiky s kúskami čokolády

*update*

Keď som 14. decembra 2014 pridávala tento recept na blog, bola som z týchto pagáčikov unesená. Mala som skvelý recept a… no, fotku, že aha, takto vyzerajú.

Po čase som pochopila nutkanie niečo prefotiť, prepísať, opraviť či vylepšiť. Začiatkom zimných mesiacov som si spomenula na tieto pagáče, že som ich už dlho nepiekla. Tak som si otvorila blog, dala ich do vyhľadávania a chvíľu som sa pozerala na displej. Toto je veľmi zlé, zaslúžia si niečo lepšie.

Samozrejme, pri prvom plechu som spravila zásadnú chybu a cesto som vyvaľkala príliš tenké, a tak boli nižšie než by sa mi páčilo. Niekoľké z nich z tejto pečiacej sešn boli v pohode a spĺňali kritéria pre fotky, ale povedala som si, že nie, spravím ich ešte raz, aby boli také, aké majú byť. Aj s mini vizualizáciou postupu. Navyše sa k tomu všetkému pridali večný nepriateľ – tma.

Na ďalší deň som ich teda piekla znovu. Ale nie, z tých z predošlého dňa, samozrejme, nezostalo. S veľkým odhodlaním a snahou som sa do toho celého pustila v dostatočnom časovom predstihu a obozretne som sa snažila vyhýbať sa zbytočným chybám, ktoré by sabotovali veľkolepý výsledok.

Čo mať teda na pamäti?

  • Múka – jedným hrnčekom múky sa myslí 250 ml hrnček – žiadny kanister ani šáločka na espreso. Aj o 50 ml väčší objem vie v recepte spraviť dobrú galibu. Ideálne je mať jeden overený hrnček alebo používať odmerky – fakt vďačná investícia. Múka tiež nemá byť v hrnčeku ubitá – lepšie je ju doň pomaly presypať lyžicou ako ju nabrať z vrecúška či nádobky samotným hrnčekom. Týmto spôsobom sa jej nenaberie nadmerné množstvo a cesto bude mať správnu konzistenciu.
  • Cukor a soľ – nie je to nejaký zvláštny pomer? Nie sú málo sladké? Príliš slané? Nie, nie a nie. Pagáčikové cesto nie je priveľmi sladké a povedala by som, že samotný cukor neutralizuje soľ. Táto kombinácia vyzdvihuje chuť čokolády, ktorej v pagáčikoch nie je úplne málo a všetky chute sa tak harmonicky dopĺňajú. Naozaj.
  • Šľahačka či jogurt – potrebné mokré ingrediencie. Šľahačka predsa len nie je mlieko, a tak cestu dodá určitú lahodnosť. Zdravšou variantou, a možným rastlinným substitútom, je jogurt, ktorý má potrebnú hustotu a neutrálnu chuť.
  • Tuk a chladnutie –  tuk má na svedomí krehkosť a aj konzistenciu. Ak cesto nedáme pred rozvaľkaním zachladiť, stratí štruktúru, bude sa s ním zle pracovať, bude sa lepiť, topiť, rozpadávať sa a veľa iného. Chladenie je základ – ako pri mnohých receptoch. A čo chladenie pred pečením? Rovnako dôležité. Vaľkanie, vykrajovanie, presúvanie na plech – to všetko chvíľu trvá a stačí desať minút a cesto už značne povoľuje, pobyt v rúre tento proces len dokončí a tak z nadýchaných krehkých pagáčikov budeme mať placky. Fantastické je robiť tieto pagáče v chladných mesiacoch, kedy stačí dať plech von na balkón a je vybavené.
  • Vaľkanie, vykrajovanie a zbytky cesta – všetko s citom. Netreba sa báť hojnejšie pomúčiť podložku, aby sa cesto zbytočne nelepilo – prebytočnú múku ometieme pomocou kuchynského štetca pri presúvaní vykrojeného cesta na plech. Tiež sa pri vaľkaní netreba nechať uniesť a nechať cesto radšej hrubšie, hoci sa nám priemer cesta zdá malý. Na vykrajovanie je najlepšie zvoliť ostrú kovovú vykrajovačku a cesto vykrajovať rýchlym zatlačením smerom nadol – žiadne krútenie ani vrtenie. Vieme tak ľahko preseknúť kus čokolády a zároveň zachováme „otvorené“ a rovné kraje, ktoré pomôžu pagáčikom počas pečenia sa zdvihnúť. Vykrajujeme čo najtesnejšie vedľa seba, aby nám vzniklo čo najmenšie množstvo zbytkov – tie ometieme od prebytočnej múky a len zľahka spracujeme dokopy.

A to sú oni – famózne pagáčiky s kúskami čokolády, skvelé s čajom aj len tak.


Potrebujeme:
2 hrnčeky hladkej múky
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
1 balíček prášku do pečiva
150 g masla/tuku na pečenie
100 g čokolády
3 vajcia
1/2 hrnčeka šľahačky na šľahanie (alebo bieleho jogurtu)

Postup:
V miske si zmiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Pridáme stuhnuté maslo nakrájané na kocky. Rukami spracúvame ingrediencie, až pokým nedostaneme sypkú zmes. Prisypeme nasekanú čokoládu.

V menšej miske si pomocou vidličky dobre zmiešame 2 vajcia a šľahačku/jogurt. Túto zmes nalejeme do sypkej zmesi a miešame vareškou. Vzniknuté cesto napokon premiestnime na pomúčenú dosku a premiesime ho, aby sa nám nelepilo. Obalíme ho do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť do chladničky na pol hodinu (alebo do mrazničky na 10 minúť).

Vychladené cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 centimetra a povykrajujeme z neho tvary okrúhlou vykrajovačkou. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a uložíme ich na 15 minút do chladničky (alebo počas chladných zimných dní na balkón).

Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 10 – 12 minút, aby boli pekne zlatohnedé. Upečené ich necháme vychladnúť.

Najlepšie chutia čerstvé, no dobré sú aj na druhý deň.




Môže sa vám páčiť