Banánové muffiny s posýpkou

Banánové muffiny s posýpkou


Povedala by som, že tieto muffky nezvládajú svoju vlastnú dokonalosť a jediným riešením, ako sa zo seba nezblázniť, je využiť pobyt v rúre k expandovaniu pre vtesnanie všetkého toho perfekcionizmu. Stavila by som sa, že k tomu ešte aj kujú plány ako si vás omotať okolo posýpky a uzatvárajú stávky do koľkých minút bude po nich. Ich paralelný vesmír určite funguje na týchto princípoch, inak to nedáva zmysel.
Kombinácia jemného nadýchaného banánového cestíčka s chrumkavou orieškovou posýpkou je priam kúzelná. Táto jej čarovnosť nevyprchá ani na ďalší deň, čo je neskutočné plus k tým stošesťdesiatim trom ďalším. Rokmi obľúbené klasické banánové muffiny s čokoládou či banana bread určite obľúbené zostávajú (hlavne bread! <3), no majú v sebe tú banánovú „hutnosť“, ktorá môže, hlavne na druhý deň, niekomu vadiť, no pri týchto môže obavy zahodiť za hlavu.

Na cesto potrebujeme:
3 prezreté banány
2/5 hrnčeka kryštálového cukru
1 vajce
110 g masla
1 1/2 hrnčeka hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy
1/2 lyžičky mletej škorice
štipka soli

Na posýpku potrebujeme:
1/5 hrnčeka kryštálového cukru
2 zarovnané lyžice múky
2 lyžice celých vločiek
1/3 hrnčeka nasekaných orieškov (vlašské/pekanove)
2 lyžice rozpusteného masla

 

 


Postup:
Vo väčšej miske roztlačíme banány na kašu. Primiešame k nim cukor, vajce a vychladnuté rozpustené maslo.

V menšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ. Postupne zamiešame suchú zmes do banánovej a miešame len kým sa všetko nespojí.

Cesto rovnomerne rozdelíme do dvanástich muffinových košíčkov (použijeme muffinovú formu s papierovými košíčkami alebo silikónové formičky).

Vrchy ešte neupečených muffín posypeme posýpkou – cukor, múku, vločky a oriešky zmiešame a pridáme roztopené maslo.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 18 – 20 minút.

Môžme ozdobiť domácim karamelom.

bananove-muffky-s-posýpkou
bananove-muffky-s-posýpkou3
bananove-muffky-s-posýpkou4