Banánové cookies s vločkami

Banánové cookies s vločkami


V banánovom prevedení dnes predávajú štafetu muffky cookiesom – rovno v zdravšej verzii.
Vločkové veci beriem ako taký benefit, placebo dobrého (alebo aspoň nie tak zlého) pocitu, keď jem sladké. Úprimne, veď kto kedy skončil pri jedení dvoch koláčikov – tie si u mňa minú limit hneď na plechu. S vedomím, že sa v nich zapieklo ovocie a ovsené vločky, sa (ži)je lepšie.
Čo mám konkrétne na týchto rada je optimálne množstvo cukru – nič presladené a zároveň dostatok na vyzdvihnutie chuti. Nie sú to žiadne sucháre – cesto je nadýchané a vydržia dobré aj nasledujúce dni.

Potrebujeme:
1 veľký banán (2 menšie)
60 g zmäknutého masla
1/4 hrnčeka kryštálového cukru
1/4 hrnčeka hnedého cukru
1 vajce
1 1/2 hrnčeka ovsených vločiek (najlepšie celých, nie drvených)
1 1/4 hrnčeka hladkej múky
1/2 lyžičky škorice
1/2 lyžičky sódy
štipka soli
60 g nasekanej horkej čokolády

Postup:
Vo veľkej miske mixérom zmiešame maslo, cukor, vajce a banán, ktorý sme predtým rozmliaždili – nie úplne na kašu. Mixujeme 2 – 3 minúty.

Do tejto tekutejšej zmesi na trikrát pridáme suchú zmes, ktorú vznikla zmiešaním vločiek, múky, škorice, sódy a soli. Nakoniec zamiešame nasekanú čokoládu. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na minimálne hodinu, najlepšie dve.

Zo stuhnutého cesta tvoríme pomocou lyžice alebo odmerky guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s väčšími rozostupmi. Každú guľku jemne prstami potlačíme do 2/3 až polovice. Vrch môžeme ešte ozdobiť vločkami a čokoládovými kvapôčkami.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 10 – 11 minút. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu chladnúť ešte pár minút.

banana-oatmeal-cookies-2