Recepty

Banánové brownies

Keď pomlčím o mojej celoživotnej trojuholníkovej obsesii, tvar zadali predsviatočné dni. Rozhodne tie pokrivili pohľad a nenápadne tak pripomínajú vianočné stromčeky, ale fakt iba nenápadne.

Existuje spústa typov brownies – ako asi aj všetkého ostatného – a rôzne preferencie ľudí na ich finálnu konzistenciu – viac koláčové, menej koláčové, suchšie, šťavnatejšie, lepkavé, chewy… To nehovoriac o verziách s orechmi a brusnicami alebo bez nich. Prirovnala by som to ku problematike sypania cereálií do mlieka alebo liatia mlieka na cereálie.

Po rôznych verziách, ktoré som vyskúšala, patrí práve tento recept k jedným z mojich najobľúbenejších, nielen na brownies. Banány fantasticky dopĺňajú chuť čokolády a dodávajú im vláčnosť, ktorá im nezostane len jeden deň. Na prípravu síce potrebujeme viac ako jednu misku, no postup nie je vôbec náročný. A biela čokoláda na vrchu je taký malý bonus, ktorý som si v kompletnej kombinácii úplne zamilovala.


Potrebujeme:
175 g masla
160 g čokolády
2 banány
135 g kryštálového cukru
2 vajcia
120 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
2 hrste nasekaných pekanových/vlašských orieškov
50 g bielej čokolády a farebná posýpka na ozdobenie

Postup:
Do rozpusteného masla nasypeme na menšie kúsky nasekanú čokoládu. Necháme postáť minútu, aby sa čokoláda rozpustila a potom ju dobre rozmiešame s maslom.

Vo väčšej mise roztlačíme banány. Primiešame cukor a zašľaháme vajcia.

Do banánovej zmesi pridáme vychladnutú čokoládovú zmes.

V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Obsah tejto misky po častiach preosejeme k ostatku a zľahka zamiešame. Nakoniec pridáme nasekané orechy.

Cesto prelejeme do menšieho obdĺžnikového pekáča (cca 22×26) vystlaného papierom na pečenie až hore k okrajom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 30 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a pílkovým nožom rozkrájame na trojuholníky.

Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke (v 5 – 10 sekundových intervaloch s premiešavaním – s ohrievaním končíme, keď je väčšina čokolády rozpustená a zostávajú nám ešte nerozpustené kúsky – rozmiešame ich dohladka) rozpustíme bielu čokoládu. Pomocou lyžičky brownies pofŕkame a dozdobíme farebnou posýpkou či marshmallows.




Môže sa vám páčiť