Banánová granola

Banánová granola


Granola sa stala mojou absolútnou nutnosťou. Keď vidím poloprázdny pohár dostačujúci tak na dve porcie, začína ma chytať akási zvláštna panika. Na druhej strane sa však teším, že príde zmena a môžem si zase nakombinovať inú.
Na domácich zmesiach ma veľmi baví to, že si viem namiešať príchute a suroviny aké len chcem – a tiež regulovať ich množstvo, čo človek v „kupovaných“ len ťažko ovplyvní, nehovoriac o zbytočných ingredienciách ako napríklad cukor. Namiesto desiatich orieškov a tridsiatich hrozienok, ktoré by som beztak povyberala, pridám všetkého pekne do sýtosti.
Táto granola vonia ako čerstvo upečený banánový chlebík a vďaka kokosovému oleju je krásne chrumkavá. Osobne ju zbožňujem s bielym alebo gréckym jogurtom. Občas si pre obmenu do misky pridám aj sušené ovocie alebo pár čokoládových kvapôčok či špaldové pukance.

Potrebujeme:
3 hrnčeky drvených ovsených vločiek
2 hrste vlašských orechov
2 hrste pekanových orechov
1 hrsť lieskových orechov
1 hrsť mandľových lupienkov
štipka soli
1/2 lyžičky mletej škorice
55 g kokosového oleja
2 plné lyžice medu
1 väčší banán

Postup:
Vo väčšej miske zmiešame vločky, nasekané orechy, mandle, soľ a škoricu.

V kastróliku na miernom plameni roztopíme olej, necháme ho trochu zohriať a pridáme med, miešame kým sa všetko nespojí a nezačne jemne bublinkovať. Primiešame na kašu roztlačený banán.

Tekutú zmes vylejeme do suchej a poriadne premiešame, aby sa všetko obalilo.

Vločky rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C cca 26 minút. Každých 10 minút zmes premiešame, aby nezhorela a po 20 minútach ju sledujeme, pretože začne rýchlo tmavnúť.

Granolu necháme pred presypaním do dobre tesniacej misky či pohára dobre vychladnúť, aby sa nesparila. Skonzumujeme do dvoch týždňov.

bananova-granola_2